Naturopplevelser

Kjøttvikbukta
Kjøttvikbukta. Foto: Steingrim Fauske

Hammerfest by ligger rundt havnebassenget, og er omkranset av fjell på alle kanter. Det er en rik og mektig natur, noe som bekreftes gjennom historiske utgravninger på Melkøya og Slettnes.

Livsgrunnlaget har vært forankret i naturgitte fortrinn slik som fiske, ishavsfangst og internasjonal havn for handel så langt tilbake som til 10 000 år siden.

Nært fjell og hav

Mange Hammerfestinger kjenner nok ekstra på gleden ved å bo nært fjell og hav. Det er ei flott småbåthavn på Fuglenes, men mulighet til å ha egen båt. I jaktsesongen er det mulig å gå på jakt i fjellene rundt Hammerfest. Det er hovedsakelig rype, and, gås og hare det jaktes på. Norges jeger-og fiskerforbund avholder kurs for jegerprøven, følg med på deres hjemmesider for kursdatoer.

Fiske

Ellers er det stor sjanse for fangst både ved havfiske og ferskvannsfiske. Vanlig fisk er ørret og røye. Ikke langt unna ligger Repparfjord elva som er en kjent  lakseelv.

Tur i fjellet

Et mye brukt turområde er Storfjellet på  Prærien. På veien opp vil det være mulig å se LNG-anlegget på Melkøya. På toppen blir man belønnet med flott utsikt over Sørøysundet på den ene siden og Hammerfest by på den andre siden. Husk å skrive navnet ditt i boka til turforeningen.

Andre turer i området kan være til fjellet Tyven, Røde Kors hytta  eller Glimmervannshytta. Et mye brukt turområde er også Kirkegårdsbukta i Forsøl og stranda i Ytre Forsøl.

Hammerfest og omegn turlag

Liker du å dra på tur, anbefaler vi å sjekke ut  Hammerfest og Omegn turlag. Alle er velkommen på deres arrangementer, og det er heller ikke nødvendig å være medlem. Stor sett er arrangementene gratis, men noen ganger kan det være en egenandel. Turlaget har egen seniorgruppe, og barnas turlag.

Hvert år er det mulig å kjøpe turkortet, både for barn og voksne. Det er normalt 12 poster på de voksnes turkort. Vedlagt ligger god rutebeskrivelse til hver tur, og et enkelt kart.  Noen turer pleier det være mulig å gå sammen med turlaget. Følg med på facebook for oppdateringer om programmet.

Bilde tatt av Terese Karlsen. Fyrvokterveien til Tarhalsen fyr.
Bilde tatt av Terese Karlsen. Fyrvokterveien til Tarhalsen fyr.

En flott tur i regi av turlaget er til Tarhalsen, Nordre Sørøya. Da går ferden gjerne via den idylliske stranden ved Gamvik, og videre til Fyrvokterveien ut til det gamle fyret Tarhalsen.