Kultur

Kulturhus AKS
AKS Kultursenter lyser i mørket. Foto: Bengt Henriksen

Kulturen blomstrer i Hammerfest! Her er det et bredt spekter av kulturvirksomhet, slik at alle kan få muligheten til å delta i kulturaktiviteter og oppleve et mangfold av kulturuttrykk.

Vi liker å se på oss selv som en aktiv kulturby i Finnmark. Ikke minst etter at vi 17. januar 2009 offisielt åpnet byens storstue Arktisk kultursenter – et kulturelt og teknologisk kraftsenter. Her kan vi tilby topp moderne forhold med ulike type lokaler/saler og høy kvalitet på teknikk. Kulturen blomstrer i Hammerfest.

Arktisk kultursenter

Arktisk Kultursenter (AKS) er mer enn et tradisjonelt kulturhus. I tillegg til 2 konsert- og kinosaler, galleri og en stor og romslig foajé har huset institusjoner som Hammerfest kulturskole, Dansearena Nord -(en landsdelscene for dans), landsdelsmusikergruppa LINK samt kommunens kulturadministrasjon lokalisert i bygget. Arktisk kultursenter skal være Hammerfest kommunes alternativ for seremonirom.

Arktisk kultursenter kan tilby et stort og variert program. Publikum og brukere finner utfyllende informasjon om bygget samt program for kulturarrangementer og kino på www.aks.no.

Kulturskolen

Hammerfest Kulturskole tilbyr undervisning innen blant annet:

  • Musikk
  • Dans
  • Kunstfag
  • Musikkterapi
  • Media

Les mer på Hammerfest Kommune sine nettsider.

Festivaler

Moro for små og store under Hammerfestdagan
Moro for små og store under Hammerfestdagan

Det finnes flere festivaler i Hammerfest.

Hammerfestdagan

Et arrangement som tiltrekker mange Hammerfestinger er «Hammerfestdagan», som alltid går av stabelen i juli. Hammerfestdagan har eksistert siden 1989. Da feiret byen 200 års jubileum og gode krefter samlet seg for å gjøre dagan til en årlig byfest.  Faste innslag er byens bursdagsfeiring, jentesprang, kunstmarsj, konserter og langåpne butikker. Under festiviteten fylles rådhusplassen med musikk, dans og moro for liten og stor, fra morgen til kveld.

SommerFeber

For ungdom mellom 12 og 22 år arrangeres ungdommens kulturfestival «SommerFeber» hvert år i juli. Programmet varierer, men faste innslag er underholdning, musikk og workshops.

Puls i byen når SommerFeber arrangeres!
Puls i byen når SommerFeber arrangeres!

Mørketidsfestival

Når byen går mot den mørkeste tiden i året feires dette med Mørketidsfestival. Dette er en festival som går av stabelen i november, og byr på blant annet kunstopplevelser for alle i byen.

DanseFestival Barents

I midten av november er også DanseFestival Barents. I den anledning presenteres forestillinger av høy nasjonal og internasjonal kvalitet, med hovedvekt på kunst og kultur fra Barentsregionen.
Under festivalen er det mulig å få med seg kurs, seminarer og workshoper for profesjonelle og amatører. Arrangementet er et samarbeid på tvers av landegrenser, og det vil være forestillinger med etnisk bakgrunn fra Barentsområdet.  Les mer om festivalen her.

Stellaris Danseteater

Andre kulturinnslag er Stellaris Dansteater, som i 2015 hadde 35 års jubileum. Virksomheten er en profesjonell scenisk virksomhet med base i Hammerfest. Det er dansekunsteren Solveig Leinan-Hermo som er motor i bedriften. Organisasjonen arbeider med produksjon av forestillinger og formidling av dansekunst gjennom turneer. Virksomheten er trolig sammenlignet med frigruppebegrepet den eldste innen dans i Norge. Det hele startet i 1980 under «Hammerfest balettverksted». Navnet endret seg etterhvert til Stellaris Danseteater, og i 2003 til dagens navn Stellaris DansTeater. Virksomheten har siden den gang også hatt ansvaret for DanseFestival Barents.

Dansekunst fra Stellaris DansTeater
Dansekunst fra Stellaris DansTeater