Mye å glede seg til i høst på biblioteket

Anita Steigre med deltakere på yoga for barn
Anita Steigre under «yoga for barn» – i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. Foto: Miriam Eriksen

På barne- og ungdomsavdelinga ved Hammerfest bibliotek jobber Anita Steigre og Mia Eriksen, og høsten er for oss – i likhet med så mange andre – en aktiv tid. I dette innlegget skriver Anita om hva bibliotekets yngre brukere har i vente.

Mange nye gode leseopplevelser

Det absolutt beste med høsten, er alle de nye bøkene som kommer, – og i høst er det mye spennende bøker å glede seg over! Utover høsten vil vi derfor lage små videosnutter hvor vi presenterer noe av det nye som kommer. Disse sprer vi i våre sosiale kanaler – så følg oss gjerne der. Så er det i grunnen bare å ta turen innom jevnlig å plukke godbiter til høstlesingen. Og – et tips fra barne- og ungdomsbibliotekarene til alle voksne: les barnebøker og ungdomsbøker! Det er så utrolig mange gode leseopplevelser å hente her.

Følg barne – og ungdomsavdelingen på instagram – Hammerfest Bibliotek_ung.

Høsten er også en tid med masse bestillinger av bokkasser for oss på barne- og ungdomsavdelinga – og vi har allerede sendt ut over 40 bokkasser til barnehager og skoler, som barn enten leser selv eller blir lest høyt for. Og så er det alltid stas når klasser kommer innom for bokprat og lån av bøker!

Yoga for barn og ArtiGata

Av aktiviteter denne høsten har vi «yoga for barn» på verdensdagen for psykisk helse, 10. oktober. Der er det fulltegnet, med 30 barn i alderen 4-6 år, som kommer for å bli med på å gjøre yogaøvelser og snakke litt om «raushet», som er årets tema for dagen.
Vi har lesestund før og etter åpning av «ArtiGata», som en del av Mørketidsfestivalen. Her er det fortsatt plasser ledig og mulig å melde seg på.

Hver 6. mandag har skoleelever avspasering, og vi på biblioteket tilbyr ulike aktiviteter til de som ikke har SFO-tilbud – altså 5. – 7. trinn.

Inviterer til et slimete bibliotek

Det blir en veldig slimete dag på biblioteket, med slimverksted både for nybegynnere og for de som har laget slim før. Forrige gang vi hadde slimverksted kom det 150 barn for å lage slim! Det ble lagd slim i hver krik og krok på biblioteket, og det ble nok litt kaotisk – men veldig gøy! I år har vi derfor påmelding og litt mer ordnede former. Siste elevfrie mandag med før jul, blir det juleverksted på barneavdelingen. Det bruker å være veldig koselig!

Ellers er vi heldige som har kodeklubb annenhver tirsdag på biblioteket, på kveldstid. Dette er et samarbeid mellom biblioteket og Hammerfest kodeklubb. Da kommer det barn med laptop over skuldra for å programmere – og resultatene er egenproduserte spill og roboter, kreativitet og forståelse for programmering. Det er veldig gøy! Alle er velkommen, selv om man ikke kan noe fra før.

Kulturelle opplevelser med film og dikt

Vi har også barnefilm en gang i måneden, på lørdager. Da serverer vi popcorn og saft. Det varierer hvilke film vi viser, men dette er veldig lavterskel og uformelt. Det er lov å komme og se på film, tusle litt rundt, gå ut og komme inn igjen – og det er også lov å ha med egen mat eller filmsnop å spise.

Mia Eriksen barne- og ungdomsbibliotekar
Mia Eriksen er barne- og ungdomsbibliotekar i Hammerfest. Foto: Anita Steigre

Når vi kommer litt ut i november og høstmørke og mørketida er godt i gang, så er det tid for skikkelig stemningsfull og fin konsert i samarbeid med kulturskolens fiolinelever. I år er det 100års jubileum for Andre Bjerke, så vi vil lese hans dikt innimellom sanger som de små fiolinistene spiller. Dette har vi hatt 2 år tidligere, og vi syns det er fint å kunne tilby konsert med kulturskoleelevene som er gratis – hvor tanter, besteforeldre, foreldre, søsken og andre interesserte kan komme å høre på disse flinke elevene. Vi har dyktige og dedikerte fiolinlærere her i byen og det er fantastisk å se hva de får til sammen med barna. Vi på biblioteket er veldig glade for å kunne bli med å skape en fin ramme rundt konserten og ønsker alle i byen velkommen til å bli med.

Og til slutt: På biblioteket er det lov å komme innom å bare sette seg ned, blad i en bok, spille playstation, kikke litt i hyllene… eller gjøre ingenting. Her er du velkommen innom uansett! Og lurer du på hvilke bok du skal låne, så spør en av oss som jobber her – vi hjelper deg med å finne den gode historien. Og: å bruke biblioteket, er alltid gratis.

Hammerfest Bibliotek på nett og sosiale medier

Nettside – www.hammerfest.folkebibl.no/  // facebook – Hammerfest bibliotek // instagram – Hammerfest Bibliotek_unghammerfestbibliotek

 

Skrevet av Anita Steigre, fagansvarlig barne- og ungdomsavdelingen

Les også – Folk til poesien om Poesifestivalen som arrangeres annet hvert år. Neste blir til våren 2019.

Les også – Søring i vinterland om bibliotekar Sigrid Viken som har jobbet 27 år i Hammerfest kommune i 2018.