Gøran Johansen har spilt trommer i 23 år: – Det er dette jeg vil gjøre for resten av livet

Trommeslager Gøran Johansen iEksil
Gøran Johansen og iEksil er aktuell med ny musikk. Foto: Simone Krystad

Gøran Johansen, også kjent som “tromme-Gøran”, har spilt trommer i 23 år og spilt i over fem forskjellige band pluss sideprosjekter. Han er for tiden kjent som trommeslageren til iEksil, som for tiden er aktiv med skiva “Så Godt Som Det Blir” på spotify og sin egen musikkvideo “Når Æ Dør” på youtube med over 8000 visninger. Johansen har også vært instruktør i musikkworkshopen til Sommerfeber 2018.

Inspirert av musikk på video

Det hele begynte for 23 år siden når Johansen så på videokassett med livemusikk hos en onkel. Han var da 14 år.

– Det var en VHS av Tribute to Freddy Mercury. Metallica, som jeg hørte mye på, åpnet showet, men jeg så gjennom alt, sier Johansen.

Johansen har siden han var liten hatt rytme i kroppen, og synes trommer så tøffest ut. Etter at han hadde sett gjennom hele showet gikk han hjem og knakk kosteskaft som han øvde med på puter og madrasser.

Gøran Johansen også kjent som Tromme-Gøran
Tromme-Gøran sier han vil holde på «til han dør». Foto: Jørn Eliassen

Jobb i parkvesenet ble til trommesett

Han fikk sitt første trommesett året etter, med oppsparte penger fra jobb i parkvesenet og gå med avisa, og begynte å spille i sitt første band allerede som 15-åring. Bandet het Zoo – et navn som allerede var tatt.

– Det brydde vi oss ikke om, og beholdt navnet, sier Johansen og ler.

Zoo skrev egne sanger og holdt sammen i 1,5 år, til flere medlemmer ble byttet ut. Bandet skiftet navn til Deecon og begynte med ny stilart.

– Det var da new metal æraen med nedstemte gitarer begynte med Corn, så vi prøvde jo og etterligne det litt, sier Johansen.

Mange prosjekter på gang

Deecon holdt også sammen i 1,5 år, før bandet skiftet ut medlemmer pga. flytting. Bandet døptes om til Depths of Cattarsis, som spilte i black/death metal stil. Depths of Cattarsis byttet også navn til Hordes, og holdt sammen i hele 5 år før de ga seg i 2007. Før bandet var helt ferdig fikk Johansen en telefon fra Kim Bjørnar Andreassen som ba han spille trommer for Slogstorm. Før Hordes var helt ferdig sjonglerte Johansen mellom de to, og er enda med i Slogstorm per dags dato. I mellomtiden har han også vært med på mindre prosjekter som Blekkspruth, Bøbben&Yogi, Damage Inc og Molluscum.

– Noen prosjekter ligger på is, men man plukker det jo opp av og til, forklarer Johansen.

iEksil på Krøsset i Oslo
iEksil spilte på Krøsset i Oslo juni 2018. Foto: Jørn Eliassen

Konserter i fra Honningsvåg til Oslo

I 2006 ble Johansen med i bandet Private Pyle, som varte i 1 år. Det ble tatt opp igjen i 2015, og Private Pyle holdt konserter blant annet på Aronnesrocken i Alta og Oggasjakka i Honningsvåg. Bandet begynte og leke litt med tanken om å skrive låter på norsk. Det var dette som ble slutten for Private Pyle, og begynnelsen på iEksil, som er Johansens hovedband i dag. iEksil har holdt konserter på Sørøyrocken, Aronnesrocken, Krøsset i Oslo, Oggasjakka, og Vinterstorm i Lakselv to år på rad, blant andre.

– Jeg kommer til å spille trommer så lenge helsa strekker til. Til «jeg dør,” sier Johansen om fremtiden som trommeslager. Han legger til at han ikke liker og sammenligne seg selv med andre trommeslagere, men at han henter inspirasjon til forskjellige stilarter fra blant annet Lars Ulrik, Dave Grohl, George Kollias, Igor Cavalera, og Mike Portnoy.

iEksil er aktuell med ny låt. «Ned» slippes 30. august. 

Gøran på sosiale medier

Instagram goranblastbeat

Snapchat gorantrommer

iEksil på nett

Facebook IEksil

Instagram IEKSIL

Spotify iEksil

Youtube “Når Æ Dør”