Snakk om det i ny podcast

Marius B. Staveli og Rino Engdal ønsker å inspirere, provosere og utfordre gjennom "den gode samtalen". Foto: Karina Johnsen
Marius B. Staveli og Rino Engdal ønsker å inspirere, provosere og utfordre gjennom «den gode samtalen». Foto: Karina Johnsen

Medie- og informasjonsbransjen er stadig under utvikling. De siste årene har podcasts tatt samfunnet med storm, og publikum har tilsynelatende en umettelig appetitt. Fra krim og uløste drapsgåter, til nyheter, film, og spill – det finnes en podcast for hvert et tema. Nå har også Hammerfest fått en lokal podcast, «Snakk om det med Rino & Marius».

Podkasting

Podkasting beskrives av Wikipedia som «Podkasting er en måte å publisere lyd- eller videoopptak på Internett som kan abonneres på ved hjelp av RSS. Podkasting er et teleskopord av ordene iPod og kringkasting.» Konseptet og teknologien kan dateres tilbake til starten av 2000-tallet, og den første norske podcasten var NRK P2 Kurer som startet opp 2. september 2005. På pcast.no som beskriver seg som Norges ledende oversikt for podcast entusiaster er det registrert 100 ulike podcaster. På iTunes er det også en liste med 100 norske podcaster. Listen toppes av NRK – Hos Peder, Noia og Radioresepsjonen.

Snakk om det i Hammerfest

Kompisene Marius B. Staveli og Rino Engdal snakket om å lage podcast allerede for ett års tid siden, men det ble med praten. Marius flyttet fra Hammerfest. Men da han bestemte seg for å flytte tilbake til byen begynte ballen å rulle og kompisene kom fort i gang. Engdal jobber til daglig som fotograf og hadde alt det nødvendige utstyret til å spille inn.

– Vi trenger egentlig ikke mer enn en bra mikrofon for å lage podcast, men vi har valgt videopodcast for å nå ut til flest mulig. For å lage videopodcast trenger man ikke mer enn bare en mobiltelefon. På grunn av at vi har tilgang på proffutstyr og studio har vi flere lys, flere mikrofoner og flere kamera enn hva som strengt tatt er nødvendig, skriver de i en e-post til Hammerfestby.

Planen er å fortsette med video og youtube, men også legge ut lydsporet på iTunes og Soundcloud. Første episode er på 55 minutter og planen er at ingen av episodene skal overskride 1 time.

– Jeg tror man mister mye av samtalen om man bare hører lyden, da en samtale gjerne også har fysiske sider. Som blikk, berøringer, fikling og kroppsspråk. Det gir mer å se Marius rødme når han sier noe, eller at Rino vrir seg litt når han må svare på mine vanskelige og nærgående spørsmål, mener Marius.

Den gode samtalen

Første episode kom ut 5. januar og andre episode er ventet å komme ut denne uken. Planen er å komme ut med minst én episode i måneden, men gjerne flere om de har kapasitet til det. For Marius var tanken bak å starte en podcast å finne nye formater for «den gode samtalen» og historiefortelling. Rino ønsker å få folk til å reflektere, og han ønsker å inspirere til både selvutvikling og debatt. De skriver at de ønsker å treffe både hodet og hjertet til folk.

– Vi tenker at vi kan være en alternativ stemme til å forstå samfunnet vi lever i, at vi kan være med på å gi andre perspektiv på viktige tema – og da gjerne med hjelp fra våre gjester.

I første episode med tittelen «Hvor går grensen» har de fått med seg youtuber Patrick «Greven» Greve. Tema for episode 2 er «Galskap i kjærlighet».

– Dette er nok et tema som mange kjenner seg igjen i, og vi lover en episode med masse galskap, rødming og nøling. Vi tror også det kan bli litt flaut på våre vegne. Så håper vi at det faller i smak, og vi vil gjerne ha tilbakemeldinger og innspill på det vi holder på med.

Hammerfestinger

Staveli jobber til daglig som journalist i avisa Hammerfestingen, og er opprinnelig fra Orkdal i Trøndelag. Engdal er fra Hammerfest og jobber som fotograf.

Hva er det beste med Hammerfest?

Marius – Det er en liten by med stort hjerte.

Rino – Lett å bli kjent med mennesker om man er frampå.

Hva savner du, eller hva kan byen bli bedre på?

Marius – Folk må gjerne bli bedre på å bruke tilbudene.

Rino – Flere med interesse for Yoga og meditasjon på min egen alder.

Framsnakking

Framsnakking på Facebook er veldig populært og det finnes en egen Hammerfest-Facebookgruppe for dette. Av Språkrådet blir Framsnakking beskrevet slik: «Å framsnakke er å snakke positivt om mennesker som ikke er til stede. Framsnakking – det motsatte av baksnakking

– Vi vil gjerne framsnakke alle de som bruker tiden sin på å gi andre et tilbud, skriver Marius og Rino.

Youtube – «Snakk om det med Rino & Marius»