Waterfall fra Hammerfest med solid innsats i FIRST LEGO League

Fra venstre: Izabella S Mikkelsen, Charlotte S Mikkelsen, Kasper Brun, Johannes Birkeland, Miriam Zahl, Sara Birkeland, Torjus Johansen og Malvin Berg. Foto: Trine Merete Olsen (Who Dares Media)
Waterfall fra Hammerfest. Fra venstre: Izabella S Mikkelsen, Charlotte S Mikkelsen, Kasper Brun, Johannes Birkeland, Miriam Zahl, Sara Birkeland, Torjus Johansen og Malvin Berg. Foto: Trine Merete Olsen (Who Dares Media)

Oslo, 2. desember: Denne helgen var 45 lag fra Norge, Sverige, Danmark, Færøyene og Island samlet i Statoil sine lokaler på Fornebu for å konkurrere i den skandinaviske finalen i FIRST LEGO League 2017 –  verdens største kunnskapsturnering. Laget fra Hammerfest gjorde en solid innsats og kunne dra hjem med æren i behold. 

Skrevet av Thea Rustad Dyvsetesether, FIRST Scandinavia og Statoil Morgendagens Helter

650 deltakere på Fornebu

Lørdag 2. desember var Statoils lokaler på Fornebu vertskap for den syttende skandinaviske finalen i FIRST LEGO League 2017. Turneringen samlet 650 deltakere som konkurrerte om priser i kategoriene forskning, teknologi, markedsføring og kjerneverdier, i tillegg til robotkonkurransen der lagene styrte en egenlaget LEGO-robot gjennom en løype der den skulle utføre forskjellige oppdrag.

Siden midten av september har 13.000 deltakere fordelt på 899 lag fra 44 skandinaviske byer jobbet for å løse utfordringer med hvordan man kan bruke vann på en bedre måte. Etter de regionale finalene stod det kun 45 lag igjen i turneringen, blant annet Waterfall fra Hammerfest.

Fikk tilbakemelding fra ingeniører

Laget Waterfall er et privatlag bestående av fire jenter og fire gutter i alderen 11 til 13 år. Det er andre gangen laget deltar i turneringen. For å forberede seg til den skandinaviske finalen brukte laget tid hos ingeniører for å vite hva de skulle jobbe med. Waterfall vant ingen pris, men kunne vende med æren i behold.

  • Realfagstalenter er en sjelden vare i Norge. Waterfall fra Hammerfest har vist en imponerende innsats, glød og læringsvilje under hele turneringsperioden. Det er nettopp disse kvalitetene som kjennetegner Norges største talenter innenfor idrett, kultur og utdanning. Forhåpentligvis vil mange av deltakerne bli ingeniører og forskere i fremtiden, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef for Statoil Morgendagens Helter.

Filosofien til Waterfall er at alle bidrar og får muligheten til å utfordre seg selv. Det er liten tvil om at strategien fungerte da privatlaget kom helt til den skandinaviske finalen.

 Verdens største kunnskapsturnering

FIRST LEGO League er et samarbeid mellom FIRST Scandinavia og Statoil talentprogram der de støtter talentutvikling innen idrett, kultur og utdanning. Hensikten med First Lego League er å skape interesse for teknologi og realfag gjennom lek og forskning som igjen kan inspirere barn og unge til å velge realfag senere i livet. Årets tema testet kreativiteten til deltakerne og handlet om hvordan vi kan forbedre måten mennesker finner, bruker eller kvitter seg med vann på.

Etter finalerundene var det tilslutt Septem fra Bodø og Steigen som ble kronet til FIRST LEGO League Champions. Laget skal dermed representere Skandinavia i den globale finalen som avholdes i USA.

Oversikt over alle lag finnes på www.hjernekraft.org.

Fakta om FIRST LEGO League 2017:

  • Kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn i alderen 10 til16 år, arrangert siden 2000.
  • Samarbeid mellom organisasjonen FIRST Scandinavia og Statoils talentprogram Morgendagens Helter der selskapet støtter talentutvikling innenfor idrett, kultur og utdanning.
  • Hensikten er å øke interessen blant unge for teknologi og vitenskap, samt stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere.
  • I Skandinavia har 13.000 deltakere på 899 lag kjempet om de 45 ledige plassene i den skandinaviske finalen. Over 250.000 barn fra 90 land deltar på verdensbasis.
  • Årets tema heter Hydro Dynamics og handler om å utforske problemer innenfor det menneskelige vannkretsløp.
  • Den skandinaviske finalen ble arrangert i Statoil sine lokaler på Fornebu.
  • Den globale finalen avholdes i Detroit i USA til neste år.

Les om den regionale finalen i Hammerfest her: Hammerfest-lag til skandinavisk finale i verdens største kunnskapsturnering.