Hammerfest-lag til skandinavisk finale i verdens største kunnskapsturnering

Vinnerne av regional finale i  First Lego League - Waterfalls. Foto: Trond Ivar Lunga
Vinnerne av regional finale i First Lego League – Waterfalls. Foto: Trond Ivar Lunga

Flere hundre skolebarn var denne helgen samlet i Hammerfest og omegn for å konkurrere om en plass i den skandinaviske finalen i FIRST LEGO League 2017. Etter flere uker med forberedelser på og utenfor skoletiden ble det til slutt Waterfall som sikret seg den ettertraktede finalebilletten.

Skrevet av Thea Rustad Dyvsetesether, FIRST Scandinavia og Statoil Morgendagens Helter

Lørdag var det duket for regionale finaler i 19 forskjellige norske byer i FIRST LEGO League – verdens største kunnskapsturnering for barn og unge mellom 10 og 16 år. Hele 315 lag presenterte sine løsningsforslag på årets problemstilling og ble vurdert etter kriteriene forskning, teknologi, robotkjøring, samarbeid og markedsføring. I Hammerfest stilte hele syv lag til start.

Årets tema heter Hydro Dynamics og handler om hvordan vi kan forbedre måten vi finner, bruker eller kvitter oss med vann på.

Waterfall tok sammenlagtseieren

Etter beinharde finalerunder med presentasjoner og robotkamper var det Waterfall som stakk av med sammenlagtseieren etter tre relevante pallplasser. De realfagsglade deltakerne fra privatlaget Young Lego Friends består av fire jenter og fire gutter i alderen 11 til 13 år, det er andre gangen laget deltar i den regionale finalen. Filosofien til laget er å skape interesse og glede med å jobbe med teknologi igjennom at barna opplever mestring. Waterfall er dermed et av 20 norske lag som får æren av å representere Norge i den skandinaviske finalen i Statoil sine lokaler på Fornebu den 2. desember.

  • Det er inspirerende å se innsatsen Waterfall og de andre lagene i Hammerfest har lagt ned i sine løsningsforslag. Det er denne innsatsen kombinert med glød og læringsvilje som skaper talenter, og samfunnet er helt avhengig av disse kloke hodene for å løse fremtidens utfordringer, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef i Statoil Morgendagens Helter.

Andre lag som imponerte i Hammerfest var Aquadrone som ble tildelt Kjerneverdiprisen og Prosjektprisen. Waterbot vant robotkonkurransens 1.pris foran Aquadrone.

Waterbot kom på 1. plass i robotkonkurransen. Foto: Trond Ivar Lunga
Waterbot kom på 1. plass i robotkonkurransen. Foto: Trond Ivar Lunga

Morgendagens ingeniører og forskere
FIRST LEGO League er et samarbeid mellom organisasjonen FIRST og Statoils talentprogram Morgendagens Helter. Formålet er å skape en arena hvor barn og unge kan utfolde seg i teknologiens verden og ha det gøy med praktisk læring i realfag som matematikk og naturfag.

  • Målet med FIRST LEGO League er å gi barn og unge gode lære- og mestringsopplevelser gjennom å kombinere lek og konkurranse med teknologi og realfag. Ved å vekke nysgjerrigheten allerede i ung alder håper vi å løfte frem noen av morgendagens teknologer, sier Instebø.

Lokale støttespillere for finalen i Hammerfest er Statoil, Hammerfest Energi, Hammerfest Næringsinvest AS, Kinevo, Karne AS, Hammerfest kommune, Sparebank1, Pro Barents, Reklamehuset Nord, Finnmark Dagblad og Hammerfest Næringsforening.

De 19 norske byene som arrangerte regionale finaler lørdag 11. november er: Agder, Alta, Bergen, Drammen, Finnsnes, Gjøvik, Hammerfest, Harstad, Helgeland, Kirkenes, Lillestrøm, Oslo, Romsdal, Salten, Sarpsborg, Sogn og Fjordane, Stavanger, Tromsø og Trondheim.

Sarpsborg arrangerer regionale finaler både 11. og 12. november.

Full oversikt over vinnere og plasseringer finnes på nettsiden Hjernekraft.

Om Morgendagens Helter

Statoil jobber tett med FIRST LEGO League i Skandinavia gjennom sitt talentutviklingsprogram Morgendagens Helter, der satsing på utdanning og realfag står sentralt. Morgendagens Helter handler om å løfte frem mennesker med evne og vilje til å tenke annerledes, og med kompetanse og utholdenhet til å jobbe hardt for å oppnå enestående resultater.

Om FIRST Scandinavia

Stiftelsen FIRST Scandinavia driver konseptet FIRST LEGO League i Skandinavia. FIRST Scandinavia ble stiftet i år 2000 for å engasjere barn til realfaglig utdanning gjennom å gi barna gode læringsopplevelser med matematikk, naturfag og teknologi. Stiftelsen jobber hovedsakelig med to konsepter: FIRST LEGO League og Newton-konseptet og har siden år 2000 utviklet og gjennomført konsepter og prosjekter for over 250 000 barn og unge. FIRST LEGO League er en global konkurranse for barn og unge i alderen 10-16 år og arrangeres i mer enn 80 land over hele verden.