Selger unna overskuddsmat til en billig penge

Hotellene Scandic og Thon er å finne i Hammerfest i Too Good To Go -appen. Skjermdump: App TGTG
Hotellene Scandic og Thon er å finne i Hammerfest i Too Good To Go -appen. Skjermdump: App TGTG

Det har lenge vært fokus på matsvinn i bransjer som selger og produserer mat. Dumpster diving og salg av utgående matvarer til nedsatt pris er noen resultatene av dette. I januar 2016 ble appen Too Good To Go (TGTG) lansert i Norge. I Hammerfest er det per dags dato to bedrifter som er med, Scandic Hammerfest og Thon Hotel Hammerfest.

1/3 mat kastes

I følge TGTG kastes 1/3 av all mat som produseres i løpet av et år. Fra Svalbard i nord til sør i Norge har over 600 bedrifter registrert seg i appen. Konseptet er enkelt. Innen et fastsatt tidspunkt kan kunden hente overskuddsmat til redusert pris. Kjøpet gjøres via appen og du får en kvittering som du viser når du kommer frem til hentested. Kjøpet kan altså gjøres når som helst, mens du må hente maten innen fastsatte hentetidspunkt. Ofte like før stengetid.

Kjente merkevarer tilsluttet

Landsdekkende kjeder som Narvesen, Baker- Hansen, Scandic og Thon er tilsluttet, og det er de to siste du kan benytte deg av i Hammerfest. Fra de to hotellene kan du hente overskuddsmat fra buffeten, og kjøkkenansvarlig på Thon Lena Fredriksen beskriver appen som genial!

  • Jeg synes appen er genial! Ble meget engasjert selv da vi startet med den i september, skriver hun i en e-post. «Too good to go» er veldig brukervennlig, den er enkel for serverings steder å registrere, administrere og oppdatere ut ifra hva man kan tilby og til hvilket tidspunkt kundene kan hente mat, og enkelt for mannen i gata å handle rimelig god mat da bestillingen bare er et tastetrykk unna og betalingen utføres i selve appen.

Mål om å kutte

Thon Hotels er med på prosjektet «Kutt matsvinn 2020» hvor målet er å kutte matsvinnet med 20 % innen 2020 og hele 50 % innen 2030. Fredriksen ser TGTG som et absolutt nødvendig tiltak å innføre, også her oppe i nord.

  • Dette ser ut til å være helt vanlig kultur i Oslo og sørpå da det er mange steder som bruker denne appen til å selge overskuddsmat. Vi har hver dag fokus på matavfall, og vi veier og registrerer det som kastes her på hotellet. Da er det ganske enkelt å se at det noen dager kastes for mye mat fra både gjester og buffet innhold. Med å gjøre folk bevisst på dette, tror jeg mange vil tenke seg om før de forsyner seg eller kaster mat. Visst alle sammen hadde gjort dette skulle vi vel nå målet lett.

Håper på flere i Hammerfest

Fredriksen håper flere i Hammerfest ønsker å være med på dette og mener det er en vinn vinn situasjon for bedrift og kunder.

  • Dette er nytt for oss i Hammerfest, men håper flere kan være med på dette. Tenker da på både kiosker, bensinstasjoner, kafeer osv. som selger fersk mat med kort holdbarhetsdato. Last den appen du også! Å spre det glade budskap til alle du kjenner, oppfordrer Lena Fredriksen.

Lenger bort i byen på Scandic er de også fornøyd med appen og synes det er en bra ordning.

  • Det er en og annen innom, den store effekten har det ikke blitt men vi ser på dette som en god start. Vi oppfordrer absolutt flere til å bli med for å minske matavfall og ta vare på miljøet, kommenterer daglig leder Kjetil Fløyli.

Kilder: Svalbardposten, TGTG