DNT Ung Hammerfest inviterer til tur og Grønn Fredag!

DNT Ung inviterer unge til tur i Hammerfest året rundt! Foto: Tor Arild Guleng
DNT Ung inviterer unge til tur i Hammerfest året rundt! Foto: Tor Arild Guleng

Hammerfestby.no har tidligere skrevet om turlagets ønske om å få opp ungdomsaktivitet i byen. I august startet DNT Ung opp i Hammerfest med tre unge ildsjeler i spissen. I høst inviterer de til overnattingstur til Seiland og i november blir det Grønn Fredag!

Hvorfor sitte inne – når alt håp er ute?

Den Norske Turistforeningen Ung, eller DNT Ung, har over 40.000 medlemmer og er Norges største friluftsorganisasjon for unge. Under motto «hvorfor sitte inne – når alt håp er ute» arrangerer de turer og kurs over hele landet for unge fra 13 til 30. I Hammerfest er det Kristine Gonsholt, Kaja Charlotte Fagerhaug og Tor Arild Guleng som har tatt initiativ til egen gruppe for DNT Ung.

  • Vi er organisert som en komite og undergruppe av turlaget i Hammerfest. Vi fant rett og slett ut at det var et behov for en DNT Ung gruppe, forteller Kristine Gonsholt.

Alle tre har erfaring fra turlaget og Guleng har også vært aktiv med sine barn i Barnas Turlag.

Miljøvettreglene

Fokuset deres i Hammerfest er å få i gang en gjeng med folk som vil dra på tur, oppleve nærområdene, være med på forskjellige aktiviteter som teltturer, klatring, padling og toppturer.

  • Vi har fått inn litt utstyr så vi kan dra på topptur til vinteren. Dette passer kjempebra for unge, aktive fjellsportsinteresserte. 20. oktober blir det overnattingstur til Seiland. Det blir en slags bli-kjent-tur. Det er lavterskel å bli med så deler av turen lørdag blir delt opp i en kortere tur og en lengre tur, forteller hun.

De fleste kjenner til «Fjellvettreglene», DNT har i samarbeid med organisasjonen POW lansert «Miljøvettreglene». Protect Our Winters (POW) er en global organisasjon som jobber for en grønnere livstil for å bevare hvitere vintre. I forbindelse med dette samarbeidet blir det også arrangert Grønn Fredag 24. november som et motstykke til Black Friday. Grønn Fredag arrangeres over hele landet, og i Hammerfest er det på Baksalen Skole.

  • Det er fokus på gjenbruk og fiks av utstyr. Ta med utstyr du ikke bruker å bytt, eller selg. Du kan også møte opp uten noe å bytte. Det gjelder brukt utstyr som enda har litt levetid, sier Gonsholt.

Mer informasjon om Grønn Fredag finner du i kalenderen her.

DNT Ung satser på toppturer både sommer og vinter. Foto: Tor Arild Guleng
DNT Ung satser på toppturer både sommer og vinter. Foto: Tor Arild Guleng

Ønsker unge voksne med på laget

Mens DNT Ung nasjonalt satser mest på aldersgruppen 16 – 26 år, satser gruppen i Hammerfest på de fra 20 år til rundt 30 år.

  • Vi har satset litt på siden av DNT Ung nasjonalt med en litt eldre målgruppe. Det passer bedre her og vi er selv i den alderen, sier Gonsholt.

Hun understreker at de ikke diskriminerer på alder og er åpen for unge under 20 år også. Det anbefales hvis man er under 18 år at man har med et søsken eller søskenbarn.

  • Alle kan bli med! Terskelen for å bli med skal være lav. Man må ikke ha erfaring. Utstyr kan vi hjelpe med.  Man trenger ikke være medlem for å bli med på tur, men det blir dyrere hvis du ikke er medlem. Som medlem får du mange fordeler som rabatt på utstyr, rabatt på tur og overnatting på hytter. Vi vil rett og slett at folk skal bli med på tur! Ikke vær redd for å hiv dere med! Oppfordrer Gonsholt.

Hjemmeside – DNT Ung

Facebook – DNT Ung Hammerfest

Sak om turlaget i Hammerfest – Aldri sur ut på tur i Hammerfest!