Høsten er i gang på Arktisk Kultursenter

Produsent Jon Lauvland Pettersen på Arktisk Kultursenter (AKS) er klar for høst i Hammerfest. Foto: Kristiane M. Krystad
Produsent Jon Lauvland Pettersen på Arktisk Kultursenter (AKS) er klar for høst i Hammerfest. Foto: Kristiane M. Krystad

Etter en rolig sommer skjer det endelig ting på Arktisk Kultursenter igjen! Produsent Jon Lauvland Pettersen presenterer et variert kulturprogram for høsten med flere perler. Etter billettslipp i juni er det allerede solgt en god del billetter. Pettersen er klar for å teste ut flere konsepter i byens storstue, og showstart er i kveld med To Rustne Herrer.

Program som selger

Produsent på AKS Jon Lauvland Pettersen startet i jobben for et halvt år siden og dermed blir høstens program det første som er signert ham selv. Han beskriver det som et «program som selger billetter».

– Vi solgte 150 billetter allerede første uka til Hanne Boel, og det er få billetter igjen. Konserten med Kari Bremnes har 15 billetter igjen. Og jeg kan si med en gang at det blir ingen ekstra konsert, forteller Pettersen.

Gjør kulturhuset om til klubb

En av tingene Pettersen ser frem er å teste ut nye konsepter i lokalene på AKS. Til høsten blir det både jazz- og rockeklubb. Det starter 6. september med Arild Andersen sekstett som tolker den store Charlie Mingus, «Mingus i Aulaen».

– Denne konserten er en av mine personlige favoritter i høst. Vi gjør om Frityren til en jazzklubb til Arild Andersens tolkning av Charlie Mingus´ berømte konsert i aulaen på Universitetet i Oslo i 1964. Vi har et nystemt flygel, og dette kommer til å bli kult! Her må folk kjenne sin besøkelsestid.

Som høstens «Dark Horse» trekker Pettersen frem Tønes som kommer 14. oktober. Frank Tønnesen som han heter har vunnet Spellemannsprisen for albumet «Sån av Salve».

– Jeg så han på Varangerfestivalen og det var veldig bra! Dette er en veldig humoristisk låtskriver, og dette blir kjempemorsomt, fastslår produsenten.

Når «The Late Great og Jack Stillwater» besøker byen blir det rockeklubb med blant annet egen bar i Frityren.

– Her håper vi å trekke litt yngre publikum. Jeg ønsker at folk skal kunne stå med en pils foran scenen og føle på stemningen som er på rockeklubb. Ved å teste ut forskjellige klubbkonsepter håper vi å trekke nye kulturgjengere, forteller Pettersen.

Det blir rockeklubb med «The Late Great og Jack Stillwater» 27. oktober.

Musikalsk desember

To kvelder i desember byr AKS på den berømte musikalen «the Sound of Music» i nordnorsk versjon med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO). Pettersen beskriver det som en sensasjon i seg selv at NOSO kommer til Hammerfest.

– Vi er en av få plasser som er så heldige å få besøk av dem, forteller Pettersen.

I tilegg til besøk av nasjonale og regionale kulturaktører er Pettersen glad for alle de lokale kulturinitiativene.

– Lokalt kulturliv er absolutt tilstede på høstprogrammet. Vi har Italiensk Uke og Jul i Strandgata.

Pettersen beskriver Hammerfest som en smeltedigel.

– Byen er større enn det du ser, og det bor folk her fra hele verden. Det er mye bra folk her og folk er åpen. Det er lett å komme kontakt med folk, sier han på spørsmål om hva som er best med Hammerfest.

På spørsmål om hva han savner svarer han helt klart bedre kommunikasjon til sentrale strøk.

– En ny flyplass som gjør kommunikasjon litt lettere og billigere.

Framsnakking

Framsnakking på Facebook er veldig populært og det finnes en egen Hammerfest-Facebookgruppe for dette. Av Språkrådet blir Framsnakking beskrevet slik: «Å framsnakke er å snakke positivt om mennesker som ikke er til stede. Framsnakking – det motsatte av baksnakking

– Jernteppet framstår som en veldreven plass med kompetente folk som kan sin øl og vin. De er serviceminded. Jeg gleder meg til neste vinsmaking, sier Pettersen som spesielt ønsker å Framsnakke daglig leder på Jernteppet Lars Aude Arnesen.

Eksterne lenker til AKS

Kulturprogram 

Kinoprogram

For andre ting som skjer i byen sjekk også ut vår kalender. Her kan du også legge inn egne arrangement.