Aldri sur ut på tur i Hammerfest

Britt Småvik er leder i Hammerfest og Omegn Turlag. Foto: Kristiane M. Krystad
Britt Småvik er leder i Hammerfest og Omegn Turlag. Foto: Kristiane M. Krystad

Nord-Norge er kjent for sin fine natur og Hammerfest er intet unntak. Hver sommer selges det 400 turkort i sommersesongen. Bak det populære turkortet står Hammerfest og Omegn Turlag. Leder Britt Småvik forteller om stor aktivitet året rundt.

Den norske turistforening

Hammerfest og Omegn Turlag ble etablert i 2003 på initiativ fra Den Norske Turistforeningen, DNT. DNT ønsket mer aktivitet i Finnmark. Lokallaget i Hammerfest rommer områdene Kvalsund, Sørøya og Seiland. Foreningen samarbeider også med lag i Nordkapp og i Alta, og med Røde Kors. Turlaget er organisert med årsmøte som velger lokallagsstyre. Det er også regions- og landsmøter hvor de forskjellige turmålene presenteres.

– Vi driver med ganske mye og er aktive hele året, forteller leder for turlaget Britt Småvik.

DNT er en medlemsorganisasjon. Lokallaget har 270 medlemmer.

– Vi trenger medlemmer fordi vi får stønad basert på antall medlemmer. Man betaler kontingent en gang i året og får mange muligheter som medlem. Man kan få sommerjobb som hyttevert på en av DNTs hytter over hele landet. Noe som er svært populært.

Godt tilrettelagt lokalt

Turlaget har godt samarbeid med lokale myndigheter. Småvik forteller at hun aldri har opplevd kommuner som er så aktive med å tilrettelegge for turaktivitet som Kvalsund og Hammerfest.

– Hammerfest Kommune er med på å spleise på to nye dagsturhytter på Tyven og Storfjellet. Vi hadde håpet å starte opp byggingen i høst, men det blir neste år.

En dagsturhytte består av et rom med peis eller ovn. De er bygd for midlertidig opphold for eksempel hvis turgåere havner i uvær.

– Vi har jobbet med dette prosjektet i to år og det krever mye innsats og dugnadsarbeid. Jeg er imponert over Hammerfest Kommune og det samarbeidet vi har hatt, sier Småvik.

Populært med turkort

Turlagets turkort er svært populært og det har blitt solgt cirka 400 i år. Turkortet gjelder fra 1. juni til 16. oktober. Det er to varianter, et for kortere nærturer og en for lengre turer.

– I år har det skjedd en feil som gjør at noen har fått feil hvor turer og kart ikke stemmer overens. Hvis noen fortsatt har feil er det bare å hente nytt der du kjøpte turkortet ditt, forteller Småvik.

Turkortet fungerer slik at man får klipp på kortet ettersom man går turene som er på kortet. Ved slutten av sesongen leveres kortet inn og da er man med i trekning av fine premier. Premiene er sponset og noen er kjøpt av turlaget selv. Man kan være med å vinne ryggsekk og kompass blant annet. Hvert år deles det også ut t-skjorter og vannflasker. Tradisjonelt har man kunnet hente årets t-skjorte på AKS under julegateåpningen. T-skjortenes design er forskjellige fra år til år.

Tilbud for barn og unge

Barnas Turlag er underlagt Hammerfest og Omegn Turlag og tilrettelegger for uteaktivitet for de små. De arrangerer blant annet helgeturer til Seiland og Sørøya, «Kom deg ut dagen» i februar og i september. Lokallaget jobber også med å få på plass et ungdomslag DNT Ung, og ber interesserte melde seg.

Fineste i Rypefjord

Turlaglederens egne favoritturer går til Ørntind, Herehopphytta, Sætergamdalen, Indrefjordtind og Tyven.

– Innover dalen til Montenegrohytta er en veldig flott tur. Da ser du virkelig Hammerfest, sier Småvik.

Småvik bor i Rypefjord og når hun ikke er ute på tur jobber hun som rådgiver på NAV. Det beste med Hammerfest mener hun er så mangt.

– Det beste her er kommunen som er så engasjert i friluftsliv og turmål og alle de små aktørene i Hammerfest, Seiland og Sørøya som skaper noe i lokalsamfunnet. Samtidig skulle vi gjerne skapt mer her, spesielt innen turisme. Vi trenger initiativtakere, små tilbud som skaper mye. Noe som gjør at folk stopper opp og tar seg tid til en opplevelse.

Framsnakke

Framsnakking på Facebook er veldig populært og det finnes en egen Hammerfest-Facebookgruppe for dette. Av Språkrådet blir Framsnakking beskrevet slik: «Å framsnakke er å snakke positivt om mennesker som ikke er til stede. Framsnakking – det motsatte av baksnakking

– Jeg vil gjerne Framsnakke Ingunn som jobber i Seiland Nasjonalpark, og Ellen Johanne Kvalsvik i Akkarfjord for den jobber de gjør, avslutter Britt Småvik.

Her finner du hjemmesiden til Hammerfest og Omegn Turlag.