Inviterer til smakfulle opplevelser med egen ølfestival

Her blir det festivaltelt om noen uker når Lars Aude Arnensen og Tonny Larsen inviterer til ordentlig ølfestival. Foto: Kristiane M. Krystad
Her blir det festivaltelt om noen uker når Lars Aude Arnesen og Tonny Larsen inviterer til ølfestival. Foto: Kristiane M. Krystad

Jernteppet Ølfestival går av stabelen 18. og 19. august. Til festivalen kommer det 12 bryggerier fra både inn- og utland som byr på over 100 smaksprøver! Med flere nye poster på programmet ser festivalsjef Lars Aude Arnesen og kompani frem til smakfulle dager.

For tredje året på rad kjører Jernteppet i gang med egen ølfestival. I anledningen setter de opp eget festivaltelt på området mellom puben og Lindstrøms plass. Bryggeriene som er påmeldt er Graff (Tromsø), Lervig (Stavanger), 7 Fjell (Bergen), Austmann (Trondheim), Haandbryggeriet (Drammen), Eiker (Mjøndalen), Berentsens (Egersund), Kinn (Florø), Monkey Brew (Trondheim), Eik & Tid (Oslo), Wild Beer (England) og Kaapse (Nederland). Festivalsjef Lars Aude Arnesen er begeistret over at så mange bryggeri tar turen til Jernteppet og Hammerfest.

– Jeg er veldig imponert og takknemlig over at bryggeriene tar turen hit, forteller han.

3- retters på Du verden

På programmet står også 3-retters middag, Bryggekurs, Hjemmebryggerkonkurranse, og ølyoga. Hvilket bryggeri er best til å kombinere sitt øl med mat? Dette spørsmålet får du svar på under 3-retters middag. I løpet av en kveld med god mat og drikke på Du Verden konkurrer to og to bryggerier om å kombinere den beste ølen til maten. Gjestene avgjør så hvilket bryggeri som vinner. 3- retters middag på Du Verden arrangeres både fredag og lørdag og har vært svært populært. På menyen i år står blant annet langtidsbakt okse og bakt sei!

Nytt i år er Ølyoga og kurs i brygging av øl. Ølyoga arrangeres i samarbeid med Lervig og Yogateket, mens ølbryggekurset holdes av Bjørn Harald Færøvik fra bryggeriet Eik og Tid.

– Det kreves ingen erfaring på forhånd for å melde seg på bryggekurset. Jeg vil oppfordre nysgjerrige til å melde seg på, sier Arnesen.

Lavterskel ølsmaking

Det blir livemusikk i festivalteltet fredag og lørdag med blant annet bandet Fallen Angel. For de som ikke får deltatt på festivalen er det mulighet for å få med seg ølsmaking torsdag 17/8. Det må kjøpes egen billett til dette arrangementet, det er ikke en del av festivalpasset.

– Jeg håper på å treffe masse trivelige folk og oppleve mange gode smaker. Det er dette det handler om. Det er lavterskel ølsmaking, det er ikke så skummelt å prøvesmake 10 cl. Hvis folk får en god opplevelse er målet nådd. Min motivasjon er å skape glede og gode opplevelser for folk, forteller Lars.

Personlig mener han stemningen avgjør hvilken øl han liker best.

– Det er settingen som avgjør, om det er en øl i sola på sommeren eller en god mørk Stout ved peisen vinterstid.

Frivillig engasjement

Ingen festival uten frivillige. Frivillighetskoordinator Mona Rakfjord har klar å fylle kvoten så å si, men mangler noen til opprigg og nedrigg.

– Vi trenger folk til opprigg onsdag 16. og nedrigg søndag 20. august. Mest på nedrigg, forteller Rakfjord. Nedriggen er fra klokken 1400 på søndagen.

I fortjeneste får du et gratis dagspass og gratis startpakke. En startpakke inneholder det spesialdesignete prøvesmakingsglasset som er laget i Tyskland, samt tre bonger.

– Det er kjempegøy å være frivillig. Man møter masse folk og det er god stemning. Man får være med bak kulissene, sier Rakfjord.

Frivilligkoordinator Mona Rakfjord kan friste med dagspass og festivalpakke i bytte mot riggearbeid. Foto: Kristiane M. Krystad
Frivilligkoordinator Mona Rakfjord kan friste med dagspass og festivalpakke i bytte mot riggearbeid. Foto: Kristiane M. Krystad

Mona har jobbet på Jernteppet i tre år ved siden av jobben på Elvetun skole (nå Baksalen). Hun har også vært med på alle ølfestivalene og synes det er spennende å få møte alle bryggeriene som kommer.

– Det er kjempeinteressant og en vinn-vinn situasjon for oss som jobber eller frivillige på festivalen. Det er fantastisk stemning med festivaltelt og musikk og alt!

Selv foretrekker hun en IPA (Indian Pale Ale) i glasset, men drikker gjerne fruktøl, Saison eller Witbier også.

Frivillige kan melde seg på Facebookgruppen «Frivillig-Ølfestivalen» eller sende melding til Rakfjord direkte.

Gjenganger på festivalen

Graff bryggeri i Tromsø har blitt en gjenganger på Jernteppet Ølfestival. Ølbrygger og innehaver Marius Graff ser fram til å komme tilbake til Hammerfest.

– Jernteppet var den aller første ølfestivalen vi var på da vi åpnet i 2015. Det er alltid en glede å komme tilbake til en så artig og hyggelig festival. I år har vi med oss en rekke skikkelig friske og fruktige øl med mye humle, samt noen gamle klassikere. Gleder oss til to dager med god stemning og godt øl, forteller Graff i en kommentar til Hammerfestby.

Graff Brygghus fra Tromsø er ett av 12 bryggerier man møter på under Jernteppet Ølfestival. Graff drives av Martin Amundsen og Marius Graff. Foto: Graff Brygghus/ Privat
Graff Brygghus fra Tromsø er ett av 12 bryggerier man møter på under Jernteppet Ølfestival. Graff drives av Martin Amundsen og Marius Graff. Foto: Graff Brygghus/ Privat

Hele fylket invitert

For øltørste Finnmarkinger er det bare å sikre seg festivalpass og startpakke. I år er det også mulig å kjøpe t-skjorte. Festivalen har inngått et samarbeid med Smarthotel som betyr at de som reiser til Hammerfest fra ellers i fylket for å delta kan få rabattert overnatting. På Facebook har det også blitt kjørt konkurranser hvor man har kunnet vinne gratis festivalpass. Det har blitt trukket vinnere fra Alta, Nordkapp, Porsanger og Måsøy. Siste konkurranse er for Øst-Finnmark.

Hjemmeside Jernteppet Ølfestival

Jernteppet Ølfestival på Facebook

Her kan du kjøpe billetter