Guidet tur til Melkøya og Polarbase under Hammerfestdagan

Statoil og Polarbase inviterte til visitt under Hammerfestdagan. Her er Ragnhild Rønning med første gruppe på utkikkspunktet Mette-Marits plass. Foto: Kristiane M. Krystad
Statoil og Polarbase inviterte til visitt under Hammerfestdagan. Her er Ragnhild Rønning med første gruppe på utkikkspunktet Mette-Marits plass. Foto: Kristiane M. Krystad

I samarbeid med Statoil og Polarbase inviterte Hammerfest Næringsforening til guidet industritur under Hammerfestdagan. Dette innebar en eksklusiv mulighet til å se anlegget på Melkøya og Polarbase i Rypefjord på nært hold. Turen var gratis og åpen for alle byens innbyggere.

En del av Hammerfestdagan

Under Hammerfestdagan 2017 fikk innbyggerne i byen mulighet til å melde seg på guidet tur til Hammerfest LNG på Melkøya og Polarbase i Rypefjord. Turen var gratis og Næringsforeningen stilte med egen guide. Over 60 interesserte hadde meldt seg på og det var stort engasjement blant de påmeldte.

På vei inn til Hammerfest LNG på Melkøya ble gruppen møtt av Ragnhild Rønning kommunikasjonsleder for Statoil Hammerfest LNG. Før utbyggingen av Snøhvitfeltet måtte man benytte seg av båt for å komme seg fra øya og over til Hammerfest. I forbindelse med utbyggingen som startet i 2002 ble det bygget en undervannstunnel mellom øyene. Melkøysundtunnelen ble åpnet i 2003.

Ti år med produksjon på Snøhvit

Inne på ett av to administrasjonsbygg på anlegget fikk gruppen en innføring i Snøhvitprosjektet. Snøhvitfeltet ligger på Tromsøflaket cirka 143 km utenfor kysten til Hammerfest. Funnet ble gjort allerede på starten av 1980-tallet, men utbyggingen av feltet ble ikke vedtatt av Stortinget før i 2002. Selve feltet består av en undervannsinstallasjon og gassen transporteres inn til anlegget på Melkøya gjennom rørledninger. Rundt 3000 arbeidere var i sving under utbyggingsfasen fra 2002 til 2007. Den første gassproduksjonen på anlegget var 21. august 2007. Statoil feirer 10-års jubileum med produksjon på Snøhvit i år. Det blir markert med en utendørs konsert for byens innbyggere 26. august.

Det var over 60 påmeldte til guidet industritur. Foto: Kristiane M. Krystad
Det var over 60 påmeldte til guidet industritur. Foto: Kristiane M. Krystad

Stor aktivitet på Polarbase

Etter administrasjonsbygget fikk gruppen en tur til utkikkspunktet «Mette-Marit» som er oppkalt etter Kronprinsessen som åpnet den. Turen fortsatte så videre til Polarbase. I vaktbua på Polarbase i Rypefjord kom markedssjef Petter Bjørkli om bord i bussen. Polarbase ble etablert i 1984 på Fuglenes, men flyttet i 1986 ut til området i Rypefjord. Baseområdet har blitt utvidet en god del siden den gang og måler i dag 520 m2 utendørs areal og 38 000 m2 innendørs areal. Basen har fire kaiområder, krantjeneste, og 37 etablerte bedrifter på området blant annet store internasjonale aktører som Halliburton. Som service- og supplybase leier Polarbase ut areal til primært petroleumssektoren, men også til andre næringer som fiske- og havindustrien og Forsvaret.

Både arrangører og ikke minst gjestene som ble med på turen var veldig fornøyd med dagen. Mange ble imponert over det de så og var ikke klar over hvor mye aktivitet det faktisk er innen industrien i Hammerfest. Arrangørene håper at dette kan bli et fast innslag under Hammerfestdagan og håper på enda flere påmeldte neste gang!

Program for Hammerfestdagan finner du i kalenderen.