Hammerfest lufthavn er årets beste flyplass

Områdesjef Torulf Mikkelsen er stolt over å bli kåret til Årets Stasjon av Widerøe. Foto: Kristiane M. Krystad
Områdesjef Torulf Mikkelsen er stolt over å bli kåret til Årets Stasjon av Widerøe. Foto: Kristiane M. Krystad

Tidligere i år vant Hammerfest Lufthavn den gjeve Skarven prisen for årets flyplass! Områdesjef Torulf Mikkelsen trekker fram målrettet arbeid gjennom flere år som årsak til prisen. Nå gleder han seg til feiring sammen med resten av kollegaene på flyplassen!

Til topps av 48 flyplasser

Det var i april at Hammerfest Lufthavn kunne juble over utmerkelsen Årets Stasjon av Widerøe. Hammerfest gikk til topps av 48 flyplasser landet over. Premien var en håndsmidd skarv med diplom og 15. 000 kroner. Premiepengene skal brukes på de ansatte.

– Til høsten skal vi feire oss selv. Vi har noen som jobber med det. Det er artig å kunne feire at man har gjort det bra, vi gleder oss! Forteller områdesjef Torulf Mikkelsen.

Mikkelsen har vært ansatt ved Hammerfest Lufthavn siden 1985 og har sett prisen gå til andre flyplasser. Han forteller at man strekker seg langt for å gjøre en så god jobb at man selv kan vinne prisen. Prisen har vært noe å strebe etter.

Vinner av Skarven prisen. Foto: Kristiane M. Krystad
Vinner av Skarven prisen. Foto: Kristiane M. Krystad

Vinneroppskriften

Vinneroppskriften består av målrettet arbeid over flere år, og måten man løser ting på ifølge Mikkelsen.

– Vi flyr på rute, vi har ikke hatt person- eller flyskader, vi gjør det økonomisk bra og har høy kundetilfredshet. Vi leverer på tid og nøyaktighet.

Flyplassen i Hammerfest har mange fornøyde kunder og gode kunderelasjoner er i fokus.

– Vi strekker oss langt for å hjelpe kundene våre. Om det gjelder å finne alternative reiseruter eller booking av hotell. I fjor hadde vi en situasjon hvor en som skulle til Mehamn ble værfast og måtte overnatte på hotell her i syv dager. Vi betalte selvfølgelig for hele oppholdet, forteller Mikkelsen.

Dagens situasjon i flybransjen

Det har skjedd mye i flybransjen siden Mikkelsen startet som trafikkmedarbeider i 1985. Antall reisende har økt, og man har gått fra manuelt til automatisert og digitalisert. Folk reiser mer og folk skal lengre unna.

Hammerfest Lufthavn ble åpnet 30. juli 1974. I dag er det to flyselskaper, Widerøe og FlyViking, som flyr herfra. Flyplassen har direkte ruter til Alta, Berlevåg, Hasvik, Honningsvåg, Mehamn, Sørkjosen, Tromsø og Vadsø. Av 15 flyvninger hver dag går 10 til Tromsø. Flyplassen har kapasitet til flymaskiner med opp til 39 seter.

– Det har bestandig vært mye trafikk i Hammerfest, men det har vært en utvikling med at det reiser mer folk, forteller Mikkelsen. Det er mye næringstrafikk knyttet til olje- og gassnæringen og sykehuset, men også skipsfarten. Hammerfest har tradisjonelt vært sted for mannskapsbytter. Men dette har det blitt mindre av. Det har også vært nedgang i frakt og post som henger sammen med digitalisering.

Det er om lag 70 ansatte på flyplassen og de er spredt utover handlingspersonell, sikkerhet, tårnet, Avinor, helikopterselskapene og kiosken.

De ansatte ved flyplassen får æren for prisen. Her ved Jennifer Wid. Foto: Kristiane M. Krystad
De ansatte ved flyplassen får æren for prisen. Her ved Jennifer Wid. Foto: Kristiane M. Krystad

Baksalengutt

Torulf Mikkelsen startet som trafikkmedarbeider på flyplassen i 1985. De siste tre årene har han fungert som områdeleder for Hammerfest og Mehamn. Før dette var han, som beskriver seg fra «rette sia av byen» Baksalen, ansatt hos Coop. Nye utfordringer ved Hammerfest Lufthavn fristet og der ble han.

– Jeg synes det virket som en spennende jobb, og jeg har trivdes godt. Jeg liker også godt skiftarbeid.

Torulf beskriver Hammerfest som en utrolig fin og trygg by å vokse opp i.

– Det var fantastisk å gå på skole her. Det er veldig bra skolemiljø. Byen er stor, men samtidig liten så man kjenner mange. Hammerfest er flink til å utvikle seg innen olje, fisk og servicenæringen. Hvis jeg skal si en ting som er best med Hammerfest må det være barnehagetilbudet.

Mikkelsen håper det gode arbeidet i byen vil fortsette, og at det vil ha en positiv påvirkningskraft mellom Hammerfest og Kvalsund som blir en kommune.

Framsnakke

Framsnakking på Facebook er veldig populært og det finnes en egen Hammerfest-Facebookgruppe for dette. Av Språkrådet blir Framsnakking beskrevet slik: «Å framsnakke er å snakke positivt om mennesker som ikke er til stede. Framsnakking – det motsatte av baksnakking

– Jeg ønsker å framsnakke flyktningtjenesten for den fantastiske jobben de gjør! De er veldig gode på integrering, sier Torulf.