Kulturell start på sommeren i Hammerfest

Lærerer ved Kulturskolen Heidi Rossow og Liisa Toumaala er i gang med Sommerfestival. Foto: Kristiane M. Krystad
Lærerer ved Kulturskolen Heidi Rossow og Liisa Toumaala er i gang med Sommerfestival. Foto: Kristiane M. Krystad

Hva passer vel bedre i disse sommerdager enn sommerfestival? Hammerfest Kulturskole inviterer til en uke med dans, musikk og kunst. Kulturskolen har over 300 elever og målet er at alle skal være i sving under festivalen. Sommerfestivalen byr på et variert program som passer for alle aldersgrupper.

Sommeravslutning med Kulturskolen

Liisa Tuomaala er fiolinlærer ved Kulturskolen, og sammen med kollega Heidi Rossow er hun stolt over å presentere Sommerfestivalen for første gang i Hammerfest. Festivalen startet torsdag med danseforestillingen «Dans i Sommersol». Det var 130 aktører i sving på scenen fra de minste på tre år til de voksne. Tuomaala og Rossow synes det var en fin start på festivalen og ser frem til dagene som kommer.

Sommerfestivalen markerer avslutningen på semesteret for Kulturskolen. Det er første gang Kulturskolen arrangerer Sommerfestival. Tidligere har sommeravslutningen bestått av danse- og musikkforestilling. I år ønsket de å favne bredere blant kulturskolens elever.

– Tidligere fikk vi ikke inkludert alle. Vi ønsket at alle skulle kunne være med, så i år er alle med og vi har ulike konserter på ulike arenaer. Vi er glade for at vi har fått alle elevene til å bidra. Det er mange som har mye å vise, forteller Tuomaala.

Hun ser ikke bort ifra at festivalen blir et fast innslag.

Foto: Hammerfestkulturskole.no
Foto: Hammerfestkulturskole.no

Åpner huset for alle

Lørdag blir det åpent hus på Kulturskolen som holder til i andre etasje på Arktisk Kultursenter. Alle dørene åpnes og instrumenter tas fram for interesserte gjester.

– Det blir fint å få vise fram kulturskolen. Det er også en fin mulighet for potensielt nye elever å få se seg rundt og prøve litt instrumenter, sier Rossow som er treblåslærer.

Det meste under festivalen er gratis, og det gjelder også i morgen. Lørdagen starter med konsert på Nissensenteret.

– Etter Nissensenteret marsjerer vi videre til AKS og Kulturskolen. Det tror jeg blir bra. Da får vi vist oss litt frem, sier en engasjert kulturskolelærer Rossow.

Kunstelevenes utstilling på Arktisk Kultursenter. Foto: Kristiane M. Krystad
Kunstelevenes utstilling på Arktisk Kultursenter. Foto: Kristiane M. Krystad

Gjesteinnslag

Sommerfestivalen byr også på noen gjesteopptredener. Fra Sverige kommer folkemusiker Daniel Wikslund. Wikslund skal holde kurs for elevene på Kulturskolen, og resultatet kan man se på festivalens avslutningskonsert 15. juni. Kurset holdes i samarbeid med «Hammerfest Strykeorkester og venner». Bandet Akkisan fra Akkarfjord blir også å høre på avslutningskonserten. De skal på en skoleturné og avslutter med opptreden på Sommerfestivalen.

Kulturskolen har mange flinke talenter. To av dem, Celine Elisabeth Larsen og Tirill Marie Trøften Hagen, har blitt plukket ut til å delta på Scene Finnmarks prosjekt med Espen Lind! På konserten opptrer også Ana-Maria Virtosu som akkurat har avsluttet toårig talentutviklingsprogrammet Unge Musikere i Tromsø, samt Adrian Hardy som starter på Unge Musikere til høsten.

Travel høst

Kulturskolelærerne ser fram til sommerferie, og etter ferien venter en travel høst. På høstprogrammet står blant annet den tradisjonelle Italiensk Uke, Jul i Strandgata, og Atle Pettersen med «Swinging Christmas».

Tuomaala er opprinnelig fra Finland og flyttet til Hammerfest for fem år siden. Hun er utdannet fra Helsinki og Danmark som musikkpedagog og orkestermusiker. Hun og mannen bodde i Danmark da de bestemte seg for å flytte til Norge. De kom over noen ledige stillinger ved Kulturskolen, søkte begge to og fikk napp. Tuomaala har hatt en enorm vekst i antall fiolinelever fra 25 stykker til 90 på fem år!

– Jeg trives godt i Hammerfest. Jeg er spesielt glad i Yogateket og mange av de koselige kafeene i nabolaget her, Café Cozy, Nordvest og No 19. Man treffer ofte på kulturskolelærere på Cozy, forteller Liisa, også bor jeg i verdens beste gate i Sætergamdalen! Vi har kjempegode naboer, og det bor masse barn i gata. Hammerfest er et perfekt sted å bo for barnefamilier. Familien er blitt Hammerfestinger.

Tuomaala ønsker seg bedre kommunikasjonsmuligheter innen reise og kollektivt.

– Det er litt vanskelig å reise herfra, sier hun.

Det er mange kreative krefter i sving på Kulturskolen, og Rossow og Tuomaala trives godt. Foto: Kristiane M. Krystad
Det er mange kreative krefter i sving på Kulturskolen, og Rossow og Tuomaala trives godt. Foto: Kristiane M. Krystad

Heidi Rossow er utdannet fra Hamar og ved musikkonservatoriet i Tromsø på klarinett og saksofon. Hun bodde i Tromsø da hun så en stilling som ble utlyst ved Kulturskolen. Rossow kom til Hammerfest i august og har snart bodd i byen ett år.

– Jeg er veldig fornøyd med å ha Sikksakkveien rett i nærheten av der jeg bor. Bare 10 min gange så er man på fjellet. Jeg er også veldig fornøyd med Huset (arktisk kultursenter), og hvordan Kulturskolen er inkludert i det som skjer her i kulturlivet, forteller Heidi.

Framsnakking

Framsnakking på Facebook er veldig populært og det finnes en egen Hammerfest-Facebookgruppe for dette. Av Språkrådet blir Framsnakking beskrevet slik: «Å framsnakke er å snakke positivt om mennesker som ikke er til stede. Framsnakking – det motsatte av baksnakking

– Jeg ønsker å framsnakke Elvetun Barnehage og deres dyktige ansatte. Barna trives veldig godt og de gjør en veldig god jobb. De er jo en internasjonal barnehage, sier Liisa.

– Jeg ønsker å framsnakke mine kolleger. Jeg ble tatt utrolig godt imot da jeg startet her. Jeg var på en ny plass og kjente ingen. Det er et fint miljø, sier Heidi.

Damene avslutter med å oppfordre alle til å komme på Sommerfestival, og spesielt i morgen lørdag og på avslutningskonsert torsdag!

Flere detaljer, program og billettinformasjon for Sommerfestival finner du i vår Kalender.

Interessert i å lese mer om Kulturskolen? Sjekk ut saken om Kulturtrøkk fra tidligere i vinter her «Full Trøkk i Hammerfest».