En helt kommer hjem til Hammerfest

Adolf Henrik Lindstrøm var ble født i Hammerfest 17. mai 1866. Foto: Lindstrøms Venner
Adolf Henrik Lindstrøm var ble født i Hammerfest 17. mai 1866. Foto: Lindstrøms Venner

I fem år har hans venner arbeidet for å få han hjem på sokkel. Adolf Henrik Lindstrøm, polarkokken fra Hammerfest som har blitt noe forbigått av sine mer kjente spisegjester skal endelig motta sin hyllest. Pinseaften 3. juni avdukes statuen av mannen bak Biff ala Lindstrøm på Lindstrøms plass.

Et liv i isen

I 2012 kom boken «Et liv i isen» av forfatter Jan Ove Ekeberg. Boken satt startskuddet for det som har resultert i kommunenes vedtak om å døpe plassen utenfor Jernteppet Brygg og Bar Lindstrøms plass. Det er også her det 3. juni vil bli avduket en statue av polarkokken. Knut Arne Iversen utgjør sammen med Tom Eirik Næss, Terje Amundsen og Øyvind Sundquist gjengen bak Lindstrøms Venner. Prosjektgruppen har fått hjelp og støtte fra Hammerfest Historielag og driver nettsiden Polarkokken.no. Iversen forteller hvordan boken «Et Liv i Isen» inspirerte gjengen til å ta vare på Lindstrøms historie.

– Når man leser den boken forstår man hvor viktig han var, men han ble aldri hedret sammenlignet med de andre polarheltene. Drivkraften bak prosjektet var at vi ville hedre han for hans presentasjoner i isødet. Han var selve limet i de store ekspedisjonene, forteller Iversen.

På Lindstrøms plass blir det feiring og god stemning lørdag når Polarhelten endelig får sin hyllest. Foto: Privat
På Lindstrøms plass blir det feiring og god stemning lørdag når Polarhelten endelig får sin hyllest. Fra venstre: Tom Eirik Næss, Knut Arne Iversen og Terje Amundsen. Foto: Lindstrøms Venner

Den originale ishavsbyen

Iversen har tidligere jobbet som turistsjef i Hammerfest og fikk på plass opplevelsesturen «Et Liv i isen». «Et liv i isen» er et tilbud hvor de påmeldte får oppleve en arktisk ekspedisjon i ført fullt utstyr. Ekspedisjonen ender på Salen fjellet hvor turistene får servert varm drikke og fortellinger om Amundsen og co.

– Det er viktig å huske på våre røtter, og i utviklingen av Hammerfest. Ishavet og fiskeri har lange tradisjoner her. Hammerfest var ishavsbyen før Tromsø, forteller den tidligere turistsjefen.

Lokal ishavshistorie har fått fokus med egen seksjon på biblioteket. Terje Amundsen er ansatt på biblioteket og en av initiativtakerne bak Lindstrøms Venner. Foto: Kristiane M. Krystad
Lokal ishavshistorie har fått mer fokus med egen seksjon på biblioteket. Terje Amundsen er ansatt på Hammerfest bibliotek og en av initiativtakerne bak Lindstrøms Venner. Foto: Kristiane M. Krystad

Biff à la Lindstrøm

Adolf Henrik Lindstrøm ble født i Hammerfest 17. mai 1866. Foreldrene var kvenske og kom fra Kemi i Finland. 15- år gammel startet Lindstrøm sin karriere på havet. Pannekaker «Hot Cakes» var fast på menyen under ekspedisjonene til isødet. Hans mest kjente merkevare er Biff à la Lindstrøm, som i tiden rundt 1. verdenskrig ble servert på Grand Hoteller Europa rundt. Iversen håper at det skal bli mulig å bestille retten i Lindstrøms hjemby og har vært i dialog med flere serveringssteder om dette. 3. juni blir det servert pannekaker på Lindstrøms plass i forbindelse med avdukingen. Pannekakene er gratis og det er Bæivi AS som viderefører Lindstrøms gastronomiske opplevelser for anledningen.

En dag med hyllest

Lørdag 3. juni blir en dag full av hyllest til polarkokken. Dagens hyllest starter i Frityren på AKS klokken ett. På programmet står Lindstrøms slektning Karin Gjelseth som kommer reisende fra USA, Olav Orheim fra Frammuseet, Jan Ove Ekeberg forfatter av «Et Liv i isen», eventyrerne Børge Ousland og Tonje Blomseth, kunstner Håkon Anton Fagerås, hundekjører Dag Torulf Olsen, og ordfører i Hammerfest Alf Einar Jakobsen. Arrangementet i Frityren varer til klokken fem og billetter kan kjøpes på hjemmesidene til AKS. Klokken 17.00 arrangerer Hammerfest Turlag en tur for barn opp Sikksakkveien, og klokken 18.00 er tidspunktet for selve avdukingen.

Adolf Henrik Lindstrøm var kjent for sin biff og sine hotcakes. Foto: Lindstrøms Venner
Adolf Henrik Lindstrøm var kjent for sin biff og sine hotcakes. Foto: Lindstrøms Venner

Lindstrøms plass

Statuen av Lindstrøm er laget av den anerkjente kunstneren Håkon Anton Fagerås som holder til i Italia. Han har blant annet laget en byste av tidligere president i USA Barack Obama. Statuen er 2 meter i helfigur i bronse på granittsokkel.

– Det var viktig for oss å finne en kunstner som hadde forståelse for polarhistorien, sier Iversen.

Det er Lindstrøms Venner som har samlet inn penger for å finansiere statuen og alt arbeidet deres har vært på frivillig basis. De har fått støtte fra Hammerfest Kommune, Frammuseet og flere lokale sponsorer. En del av prosjektet har blitt finansiert gjennom å selge en egen Lindstrøm pin. Pin koster 200 kroner og kan kjøpes via nettsiden Polarkokken.no eller på G – Hagen, Hammerfest Bibliotek og Isbjørnklubben.

Fullpakket program lørdag 3. juni.
Fullpakket program lørdag 3. juni.

Lindstrøms etterfest

Iversen forteller at det har vært spennende og engasjerende å jobbe med prosjektet.

– Det tok litt tid før det løsnet, men det har vært en spennende prosess. Jeg er stolt over at vi fikk dette til, sier han.

På kveldstid etter avdukingen blir det etterfest med Lindstrøm Nachspiel på Jernteppet. Der blir det mulig å få kjøpt en egen drink á la Lindstrøm. Da er det bare å bestille taxi til Lindstrøms plass, noe Iversen har drømt om siden prosjektets start.

– Jeg har gledet meg til å bestille taxi til Lindstrøms plass.

Etter jobben som sjef for Hammerfest Turist er Iversen nå ansatt som seniorrådgiver for Kreativ Industri. Bortsett fra den spennende polarhistorien er det mulighetene for fantastiske naturopplevelser han liker best ved Hammerfest. Han savner flere muligheter for opplevelsesprodukter til turister og andre besøkende, og skulle gjerne sett at det ble flere gründere innen reiselivet.

Framsnakker Hammerfest Havn

Framsnakking på Facebook er veldig populært og det finnes en egen Hammerfest-Facebookgruppe for dette. Av Språkrådet blir Framsnakking beskrevet slik: «Å framsnakke er å snakke positivt om mennesker som ikke er til stede. Framsnakking – det motsatte av baksnakking

– Jeg ønsker å Framsnakke Hammerfest Havn. De gjør mye som ikke alle ser. Det er viktige bidrag for byen. De tilrettelegger og har en vertskapsfunksjon ved for eksempel Cruisebåtanløp. De spiller en viktig rolle for de som kommer sjøveien til Hammerfest, avslutter Knut Arne Iversen.

Program for 3. juni og oppskrift på Biff à la Lindstrøm finner du på Polarkokken.no.