Folk til poesien

Damene på biblioteket er klare. Her er de omkranset statuen av den nordnorske dikteren Petter Dass. Fra venstre: Grethe Johannessen, Sigrid Viken, Vibeke Sem, Anita Steigre og Elisabeth Jæger. Foto: Kristiane M. Krystad
Damene på biblioteket er klare for festival i slutten av mai. Her er de omkranset statuen av den nordnorske dikteren Petter Dass. Fra venstre: Grethe Johannessen, Sigrid Viken, Vibeke Sem, Anita Steigre og Elisabeth Jæger. Foto: Kristiane M. Krystad

I de siste maidager arrangeres Hammerfest Poesifestival med Hammerfest bibliotek som arrangør. På programmet står Yoga & Poesi, Tonesatt Poesi, Opp fra skrivebordskuffa og Pils & Poesi.

Festivalen starter rolig med Yoga & Poesi søndag 28. mai på Yogateket. Mandagskveld holder biblioteket åpent med poesi og musikk hvor forfatter Henning Howlid Wærp leser egne dikt. Wærp er professor i nordisk litteraturvitenskap ved UiT – Norges Arktiske Universitet. Han har utgitt både romaner og diktsamlinger, deriblant «En øyreise» og «En avhandling kanskje, om noe vakkert. Gyldenlær.»

Elisabeth Jæger er arrangementsansvarlig ved Hammerfest Bibliotek og er veldig glad for å kunne invitere til tre dager med fokus på poesi.

– Det blir noen dager med poesi i variert form på forskjellige scener, forteller hun.

Poesi for folket

Hun sier Biblioteket har satset på å tilrettelegge for at folk skal møte poesi på en enkel måte, og håper at publikum vil bli inspirerte. Samtidig håper hun at de som allerede kjenner til og liker poesi vil få gode opplevelser.

Målgruppen for festivalen er alle som bor eller oppholder seg i Hammerfest under festivalen. På programmet står «Opp av skrivebordsskuffen». Dette konseptet er for alle som skriver, uansett hvordan de skriver.

– Med «Opp av skrivebordsskuffen» gir vi folk til selv å fremføre noe de har skrevet. Dette passer for barn, unge og eldre. Alle aldere! Sier Elisabeth og oppfordrer folk til å melde seg på.

Under fjorårets festival var det ni stykker som fremførte egen poesi og det var en positiv opplevelse for dem ifølge Jæger.

– Vi ønsker å få folk til å møte på poesien. Dette er en gyllen sjanse til å oppleve noe spesielt. Hvor ofte vil du få muligheten til å oppleve det?

Ønsker samarbeidspartnere

Det er et mål for festivalen å samarbeide med eksterne aktører.

– Det er ingen begrensninger på hvor vi kan være. Så dette er en åpen invitasjon til interesserte! Sier en engasjert festivalsjef.

Under årets festival samarbeider de med Jernteppet med Poesi & Pils som vil foregå på Bakteppet. Forfatter og performancepoet Eirik Skrede vil lese opp egne dikt, og det vil bli musikk fra lokale musikere med tilknytning til Hammerfest Viseklubb. Eirik Skrede er fra Laksvatn i Troms og har ugitt boken «På bunnen» samt lyrikksamlingen «Dødendøden».

Nordnorsk perspektiv

I år har poesifestivalen fått et tilskudd på 15.000 kroner fra Norsk Kulturråd. Med dette har de fått booket to forfattere med nordnorsk tilknytning.

– Det er viktig for oss at festivalen har et nordnorsk perspektiv. I fjor brukte vi en del lokale aktører blant annet Marion Palmer. Tilskuddet fra Kulturrådet gjør at vi får mulighet til å ha større variasjon i programmet, sier Jæger.

Dessverre var det en del av programmet som måtte avlyses av praktiske årsaker. Med Arktisk Gondol var håpet å gi en venetiansk opplevelse i verdens nordligste by. Men da det ikke har lyktes festivalen å få på plass båter må Arktisk Gondol avlyses.

– Selv om vi har sett oss nødt til å avlyse Arktisk Gondol er det viktig for oss at man ikke må la være å prøve ting, selv om vi ikke får det til, sier Jæger.

Poesi for flere år

Det er andre år på rad poesifestivalen arrangeres i Hammerfest. Planen for de kommende årene er å arrangere den annethvert år. Dette er på grunn av Finnmark Litteraturfestival som arrangeres annethvert år.

– Tanken er å arrangere poesifestivalen det året det ikke er Litteraturfestival i Finnmark, forteller Jæger som ikke er bekjent med at det arrangeres noen andre poesifestivaler nord for Tromsø.

Litteraturfestivaler og Poesifestivaler har blitt en utbredt festivalform som stadig vokser. Andre poesifestivaler som arrangeres er Oslo Internasjonale Poesifestival, Nordisk Poesifestival og Ulvik Poesifestival.

Sommerles og lesefest

Fremover på Biblioteket vil Jæger trekke fram krimforfatter Jan Mehlum som kommer tirsdag 23. mai til biblioteket. Mehlum skriver krim basert på virkelige hendelser og er på turné med Finnmark Fylkesbibliotek.  Til sommeren er biblioteket med i kampanjen Sommerles som er for barn fra 1. – 4. klasse på barneskolen. Kampanjen strekker seg over hele Norge, og går utpå at barn registrerer bøkene de har lest på nettsiden til kampanjen. Underveis opparbeider barna seg premier de kan hente ut.

– Det som er så gøy med denne kampanjen er tilbakemeldingen fra lærere. De kan se en utvikling i elevenes leseferdigheter fra vår til skolestart på høsten. De er svært begeistret for denne kampanjen, forteller Jæger.

Sommerles-kampanjen avsluttes med en lesefest på biblioteket 5. september. Da vil det blant annet bli besøk fra forfattere som skal kaste litt glans over festen.

Folket til yoga

Det beste med Hammerfest mener Elisabeth er Yogateket i Strandgata.

– Med Yogateket har vi fått et variert yogatilbud i Hammerfest. Det innebærer et bedre behandlingstilbud for de som sliter med ME og kroniske smerter. Jeg liker også veldig godt å bo i sentrum. Det er kort vei til ting i sentrum.

Noe hun savner er å se film med Filmklubben i en ordentlig kinosal.

– Jeg savner å få nyte Filmklubb-filmer i en god kinosal.

Lesevenn

Framsnakking på Facebook er veldig populært og det finnes en egen Hammerfest-Facebookgruppe for dette. Av Språkrådet blir Framsnakking beskrevet slik: «Å framsnakke er å snakke positivt om mennesker som ikke er til stede. Framsnakking – det motsatte av baksnakking

Biblioteket har en ordning med lesevenn med formål om å tilrettelegge litteratur for alle. Det er for tiden 1 aktiv lesevenn i ordningen.

– Jeg ønsker å framsnakke lesevenn Elin – Gro Fredriksen som gjør en kjempeinnsats! Hun leser en gang i uken på Kirkeparken Omsorgssenter, også er hun å finne på Strikk og Lytt på Ellens Kafé, avslutter Elisabeth.

Poesifestivalens har fri entré. Mottoet til festivalen er «folket til poesien» – og folket, det er deg! Sjekk vår kalender for mer informasjon.