Dansens by

F. V.: Susanne Næss Nielsen, Nanna E. Berntsen og Maiken Garder. Foto: Kristiane M. Krystad
F. V.: Susanne Næss Nielsen, Nanna E. Berntsen og Maiken Garder. Foto: Kristiane M. Krystad

I hjertet av Hammerfest i selveste storstua Arktisk Kultursenter finner du Dansearena Nord. Dans som kunstart er kanskje ikke det som er mest kjent for folk, men i hjertet av Hammerfest finner du kompetanse som er viden kjent utenfor Norges landegrenser.

Regionalt dansesenter

Dansearena Nord ble stiftet av de tre nordnorske fylkene i 2010. De har i dag fire ansatte – Susanne Næss Nielsen, Maiken Garder, Turid Johansen og Nanna Berntsen. Dansearena Nord er et regionalt senter med grunntanke om å være et støtteapparat for ny dans. Dans i Norge foregår for det meste i det frie felt, og det er der over 90 % av alle forestillinger produseres. Dansearena Nord legger til rette med lokaler, produsenter og det som ellers skal til for å sette opp en sceneforestilling. Som regionalt senter ivaretar de hele landsdelen. Premissene for aktørene som ønsker å bruke kompetansen til Dansearena Nord er at de må være fra Nord-Norge, eller at det som skal produseres finner sted i Nord-Norge. Det er ikke-kommersielle prosjekter med sterke kunstneriske ideer og kunstnerisk plattform som er fokus.

Dansearena Nord tilbyr også residens for dansere.  Residens er et konsept hvor dansere kan søke om en arbeidsperiode i Hammerfest. Dansearenaen tilbyr da hus- og arbeidsrom. I Hammerfest mottar de cirka en gruppe med dansere til residens i måneden. Neste gruppe ankommer søndag. Gruppen arbeider med forestillingen Glemt. Dette er et samarbeid med Festspillene i Nord-Norge og forestillingen har urpremiere under Festspillene 24. juni.

Direktør på Dansearena Nord Susanne Næss Nielsen. Foto: Kristiane M. Krystad
Direktør for Dansearena Nord Susanne Næss Nielsen. Foto: Kristiane M. Krystad

– Dette er et eksempel på en fin måte å samarbeide med andre aktører i landsdelen, sier direktør for Dansearena Nord Susanne Næss Nielsen.

Nielsen er opprinnelig fra Danmark, men med en mor fra Hammerfest og lang fartstid i byen høres det knapt.  Før jobben på Dansearena Nord var hun ansatt som informasjonsleder for Stellaris DansTeater på Fuglenes.

Gleden med dansen

Nielsens reise med dans startet med gleden.

– Gleden av å bevege seg, av å føle dansen på kroppen. Det er som med skihopp eller pianospilling. Man utvikler en interesse for små detaljer i det man holder på med.

Maiken Garder er opprinnelig fra Asker men har gjennom sin karriere som produsent arbeidet både i utlandet og i det langstrakte Norge. Hennes relasjon til dans handler om formidlingen.

– Det å ønske å formidle noe. Dele en ikke-verbal historie som setter publikum i en spesiell følelsesmessig tilstand. Dans krever kanskje mer av sitt publikum sånn sett, sier Garder.

Dansearena Nord formidler først og fremst samtidsdans, men det er dans som har noe for enhver.

– Dans kan appellere til veldig mange. Alle oppfatter ting i forhold til det man selv har opplevd, sier Nielsen og legger til, det er ikke noe hokus pokus!

Dansestudioet er oppkalt etter Solveig Leinan-Hermo som har drevet Stellaris DansTeater i Hammerfest i årevis. Foto: Kristiane M. Krystad
Dansestudioet er oppkalt etter Solveig Leinan-Hermo som har drevet Stellaris DansTeater i Hammerfest i årevis. Foto: Kristiane M. Krystad

Gratis dansevisning

En gang i måneden åpnes dørene gratis for publikum med en arbeidsvisning fra residentene.

– Det er folk flest som kommer på forestillingene. Det er også veldig ofte at vi ser nye ansikter blant publikum. Det er til tider like bra publikum her som på Dansens Hus i Oslo. Det er ganske bra med tanke på at det bor 10.000 her og 500.000 i hovedstaden!

Dansearena Nord høster mye skryt fra de som er innom. Damene beskriver AKS som kjempeviktig, med et fantastisk studio og gode teknikere.

– Folk som kommer hit har opplevd mye forskjellig på sine arbeidsreiser. De synes det er stas å «komme til verdens ende også er alt på stell». Her kan de jobbe ordentlig, forteller Nielsen.

Mange av de som kommer til Hammerfest har vært rundt om i Europa på residens. Beskjeden er at Dansearena Nord skiller seg ut.

– Her får man en personlig kontakt. Vi spiser lunsj sammen, vi drikker kaffe sammen og de som er her får bruke kontoret vårt. Det er en tett dialog mellom oss og kunstneren, og det gir stor verdi, forteller Garder om tilbakemeldingene.

Arbeidsmiljøet på AKS er også upåklagelig. Dansearena Nord og AKS samarbeider godt, og Dansearena Nord bidrar blant annet med to break-dansere til Barnas Verdensdager som er i morgen. Danserne fra Next Zone er i Europa-toppen og skal holde workshop.

Arktisk danseforestilling

Next Zone danser også i forestillingen Ritual som er søndag klokken seks i Frityren på AKS. Ritual er en forestilling av den danske koreografen Lene Boel. Forestillingen har blitt spilt over 100 ganger siden første gang i Danmark i 2010. Ritual er inspirert av Arktisk natur og dyr, og da spesielt Inuittenes myter og ritualer. Sentralt i forestillingen er Inuittenes måte å løse konflikter på.

– Det er en kamp hvor det handler om å være frekke med hverandre. Den som er mest frekk og får mest latter vinner, forteller Boel som selv har Inuittiske aner et stykke tilbake på farssiden.

Koreograf Lene Boel er første gang i Hammerfest med forestillingen Ritual. Foto: Kristiane M. Krystad
Koreograf Lene Boel er første gang i Hammerfest med forestillingen Ritual. Foto: Kristiane M. Krystad

Boel har kun vært en gang i Norge tidligere i Oslo, og hun synes det er veldig fint å være i Hammerfest. Hun skryter spesielt av AKS.

– Det er et veldig fint hus her. Man klarer å holde fokus og jobbe bra her. Jeg kommer gjerne tilbake, sier koreografen som driver sitt eget firma.

Fersk produsent fra Senja

Det ferskeste tilskuddet i staben på Dansearena Nord er Nanna Elisabeth Berntsen fra Senja. Hun har vært i gang som produsent siden starten av april. Nanna er utdannet skuespiller og hennes forhold til å danse selv går mest tilbake i tid med leikaring, gammeldans, og diverse salsa- og afrikanskdansekurs. Når hun likevel skal lette på dansefoten skjer det helst til elektronika som Skrillex. Men hun trekker likevel frem «Happy» av Pharrell Williams som en låt som alltid får det til å klø i dansefoten. Maiken setter gjerne på en ferdiglaget spilleliste på Spotify for å finne gode danselåter. Maiken har bodd i Hammerfest siden 2009 og mener det beste med byen er den sammensatte befolkningen.

– Når du er på fest eller går ut på byen møter du ikke bare folk fra ditt eget yrke. Det er en veldig mangfoldig by, sier hun.

Susanne trekker også fram byens befolkning.

– Jeg liker følelsen av at jeg kjenner folk og folk kjenner meg. Det er utrolig hyggelig å gå bortover gaten når folk hilser og sier hei.

Maiken Garder og Nanna E. Berntsen er produsenter på Dansearena Nord. Foto: Kristiane M. Krystad
Maiken Garder og Nanna E. Berntsen er produsenter på Dansearena Nord. Foto: Kristiane M. Krystad

Nanna har bodd litt over en måned i Hammerfest, men har vært på besøk i byen tidligere. Hun er spesielt fornøyd med Gjenreisningsmuseet og Tawakal AD Butikk.

– Tawakal AD Butikk har åpent hele tiden. Til og med på søndag! Jeg var der i påsken med min søster og nevø og kjøpte deilige turkish delights og mangobrus. Lattermildt legger hun til, jeg synes også de røde toalettene på AKS er kjempestilige!

To ting en by må ha

En indisk restaurant skulle Nanna gjerne hatt til byen, og åpne butikker på påskeaften. Susanne skulle gjerne sett at flere drev med turisme.

– Det er mye som kunne vært gjort her for turistene. Vi opplever ofte at vi ikke kan sende de folkene vi har her noe sted. Vi må være med dem overalt fordi det ikke er noe annet tilbud. Det er så mye fint her, jeg skulle ønske noen kunne dyrket det.

Maiken mimrer tilbake til et prosjekt hun var med på tidligere i karrieren som omhandlet byutvikling.

– Det er to ting som definerer en by. At den har en bruktbutikk og en homsebar. Så Hammerfest mangler bare homsebar!

Framsnakking

Framsnakking på Facebook er veldig populært og det finnes en egen Hammerfest-Facebookgruppe for dette. Av Språkrådet blir Framsnakking beskrevet slik: «Å framsnakke er å snakke positivt om mennesker som ikke er til stede. Framsnakking – det motsatte av baksnakking

Damene tar utfordringen med litt betekningstid.

– Jeg ønsker å framsnakke alle de i Hammerfest som forsøker å gjøre ting på nye måter. De som tørr å utfordre litt, sier Susanne.

Maiken fortsetter der Susanne slapp og trekker fram alle som deltar på det som skjer i byen.

– De som kommer seg opp av sofaen og deltar aktivt på alle arrangementene. De som benytter seg av det enorme tilbudet som er her.

– Jeg ønsker å framsnakke alle våre dansekolleger i Hammerfest. Stellaris DansTeater, Dansefestival Barents, Kulturskolen og AKS, avslutter Nanna.

Dansestudioet til AKS er oppkalt etter Magnus Larsen fiolinist fra Hammerfest. I denne anledning pyntet opp til Barnas Verdensdager som er lørdag. Foto: Kristiane M. Krystad
Dette studioet på AKS er oppkalt etter Magnus Larsen, fiolinist fra Hammerfest. I denne anledning pyntet opp til Barnas Verdensdager som er lørdag. Foto: Kristiane M. Krystad

Globale prosjekter

Til høsten er Dansearena Nord med på seminar i Tromsø på Hålogaland Teater. I mars 2018 er et av deres prosjekter å finne i Umeå i Sverige på NorrlansOperan. Dette prosjektet er et samarbeid med aktører fra Finnmark og Australia, og de blir å turnere i Sverige, Finland, Norge og Australia. Av lokale prosjekter trekker Dansearena Nord fram fjorårets forestilling Lulleli på Furuholmen fyr. Dette var et stort prosjekt som strakte seg over flere år.

For mer informasjon om Ritual og billetter sjekk vår kalender.

Artikkelen ble oppdatert i ettertid da det ble nevnt feil butikknavn under intervju. Den rette butikken som skulle trekkes fram var Tawakal AD Butikk.