Lokal energi og engasjement på Barentshavkonferansen

Kristin Berntzen på stand for Polarbase. Foto: Kristiane M. Krystad
Kristin Berntzen på stand for Polarbase. Foto: Kristiane M. Krystad

Barentshavkonferansen har fokus på det som skjer i hele Nord-Norge, og inviterer aktører fra hele Norge. Med det var også en sterk lokal tilstedeværelse på konferansen, både i utstillingen, på programmet og bak kulissene.

Forsyningsbasen i nord

Polarbase var svært synlig på konferansen med sin stand og plakat utenpå AKS. Kristin Berntzen er regnskapsmedarbeider på basen og har vært med på utviklingen i Rypefjord i snart 20 år. Berntzen synes det er svært lærerikt å være tilstede på Barentshavkonferansen og beskriver det som en energiboost!

– Her møter jeg masse forskjellige folk som er interessert i det samme som meg. Vi får høre innlegg, strategier og planer videre for Barentshavet. Det er en veldig bra helhet med mange firma som er representert, sier Berntzen.

Olje- og Energiminister Terje Søviknes trakk fram Polarbase i sitt åpningsinnlegg på hovedkonferansen mandag kveld. Ministeren var med på å åpne Barents Naturgass sitt nye lagringsanlegg på basen under sitt besøk i Hammerfest. Polarbase var også et av stoppestedene under den guidete industrituren som sto på konferanseprogrammet. Det var Hammerfest Kommune som inviterte til turen og guiden var ingen ringere enn varaordfører Marianne Sivertsen Næss.

– Det er viktig for Polarbase å synes og vise at vi er tilstede. Både i forhold til våre kontraktspartnere, men også for potensielt nye. Dette er rette plassen å knytte kontakter, sier Berntzen.

Polarbase fortsetter å utvide areal, og dette er et kontinuerlig arbeid.

– Vi vet at det kommer mer, og vi har ledig areal. Det er viktig for oss å ha areal tilgjengelig for nye kunder når de trenger det.

Inspirerende by

Kristin synes Hammerfest er en inspirerende og vennlig by som det er lett å føle seg hjemme i. Hun ønsker å framsnakke Jernteppet.

– Folkene på Jernteppet gjør en kjempegod jobb! De har skapt et sted som passer for alle, sier Berntzen. Byen har er et godt utviklet kulturliv, og vi har en nærhet til naturen og ikke minst havet! Strandpromenaden er kjempeflott. Den setter jeg stor pris på! Bra at sentrum ikke blir liggende dødt. Hammerfest gir meg akkurat det jeg trenger.

Barents Sea Youth Conference

Parallelt med hovedkonferansen arrangeres Barents Sea Youth Conference som er en studentkonferanse. Årets studentkonferanse samlet 40 deltakere fra UiT-Norges Arktiske Universitet, Handelshøyskolen, NTNU og Nord Universitet. Hammerfestingen Simon Ring (23) er ferdigutdannet prosessingeniør og var hyret inn som møteleder for Studentkonferansen. Ring synes det har vært svært nyttig å få være med i forberedelsene for konferansen, og har fått snakket med mange.

– Konferansen har fått vist fram langsiktigheten og fremtiden i nord. Studentene har fått åpnet øynene når det gjelder nord og vi har fått veldig gode tilbakemeldinger, forteller Ring.

Han mener Barentshavkonferansen har fått solgt Hammerfest som by veldig godt, og gir byen et godt omdømme.

– Barentshavkonferansen er en utrolig stor møteplass.

Simon er utdannet prosessingeniør fra UiT og søker for tiden jobb. Planen var alltid å ende opp i Hammerfest etter studiene. Han er veldig glad i naturen her oppe, og folkene som han beskriver som åpne og frampå.

– Mange av de som kommer sørfra blir svært positivt overrasket over hvor åpen og frampå folk er, sier Ring.

Han savner flere små tilbud i byen når det gjelder fritidsaktiviteter og skulle gjerne hatt en bowlinghall her.

Simon Ring og Ylva Sanden. Her i Frysa på AKS, Foto: Kristiane M. Krystad
Simon Ring og Ylva Sanden. Her i Frysa på AKS, Foto: Kristiane M. Krystad

Hammerfestpatriot

Ylva Sanden (23) studerer til å bli kjemiingeniør på NTNU i Trondheim. Hun er fra Hammerfest og planlegger som Ring å komme tilbake etter studiene.

– Barentshavkonferansen har vært profesjonell og lærerik. Mye jeg ikke var klar over, så har lært mye nytt, forteller Sanden. Hammerfest har fått vist seg fra vår beste side. Alle de som kom sørfra sier de er fornøyde. Ringvirkningene har vært med på å skape en fin by.

Ylva beskriver seg som Hammerfestpatriot og trekker også fram naturen som det beste med byen.

På spørsmål om hvem de ønsker å framsnakke i Hammerfest er begge enige.

– Alf! Han er en fantastisk ordfører, en folkelig og bra mann, sier Ylva.

– Han bryr seg om byen. Se bare på alle de småjobbene han gjør, han er ikke bare tilstede øverst i systemet, legger Simon til.

Lunsj med ordføreren på Rådhuset er en av de faste postene på programmet til Studentkonferansen.

Søsken i særklasse

Til å avslutte det hele onsdagsformiddag var en helt spesiell søskenflokk invitert. Sindre (28), Vilde (26) og Idunn (23) Tobiassen Mauseth har alle gått kjemi- og prosesslinjen ved Hammerfest Videregående Skole og har arbeidet for Statoil på Snøhvit. Vilde måtte dessverre melde avbud på grunn av jobb, men de to andre søsknene stilte opp med et engasjerende innlegg om valgene de hadde tatt. De synes det var gøy å bli spurt å få muligheten til å snakke med så mye folk.

– Det var gøy å få fortelle om hva vi gjør og hva vi tenker, sier Sindre som også deltok på konferansen i 2014.

Nedgang i rekruttering til olje- og gassrelaterte studier og hvordan snu trenden var et gjengangstema på konferansen. Da søskenflokken Mauseth søkte seg inn på Kjemi- og Prosesslinja på 2000-tallet var det stor pågang og bare de beste slapp inn. Søkertallet i fjor var på 4 stykker!

– Det er mange muligheter og næringslivet burde ta i et tak. De må gjøre litt opp for de rekrutteringen som har vært tidligere, sier Idunn.

– Det er aktivitet og ting skjer. Det er store planer for hva som skal skje. Det er bare stille før stormen, legger Sindre til.

Barentshavkonferansen 2017 rigges ned. Sindre og Idunn Tobiassen Mauseth fikk æren av å avslutte programmet til Barentshavkonferansen. Foto: Kristiane M. Krystad
Barentshavkonferansen 2017 rigges ned. Sindre og Idunn Tobiassen Mauseth fikk æren av å avslutte programmet til Barentshavkonferansen. Foto: Kristiane M. Krystad

Hammerfest på kartet

De synes det er fint at Barentshavkonferansen setter Hammerfest og hva som skjer her på kartet. At det i tillegg er en studentkonferanse som slipper til ungdommen synes de er helt topp!

– Det er naturlig at Barentshavkonferansen arrangeres i Hammerfest. Du melder deg ikke på hvis du ikke har noe hente – ergo – folk har troa! Fastslår Idunn.

Idunn mener det beste med Hammerfest er de forskjellige fritidstilbudene.

– Det mangler ikke på tilbud innen idrett for barn og unge.

Sindre er mest fornøyd med avstandene.

– Det er sykt enkelt å komme seg dit man vil! Det er nesten et luksusproblem at det kun tar 15 minutter å komme seg fra Prærien til Rypefjord for eksempel.

Når det gjelder hva Hammerfest bør bli bedre på er begge enige om at det trengs mer fokus på turistnæringen.

– Det skulle vært flere større attraksjoner og opplevelsesturisme. Aking, hundekjøring rundt Storvannet og scootere som står klare å ta imot turistene ved innkjøringen til Forsøl, foreslår Sindre.

Under framsnakking lokalt hopper vi over til utelivsbransjen. Sindre trekker frem daglig leder av Niri Kristoffer Risvaag.

– Kristoffer står på for å gi tilbud byen ikke har. Synes han er flink.

Idunn holder seg i Storgata og trekker fram nabo til Niri Marius Heitmann og Fresh.

– Jeg synes det er kult at han tørr å satse når han er så ung. Jeg håper det vil gå bra.