LAN på 70 grader nord

Styreleder i Polar Bear Computer Club Patrik H. Nyberg ønsker jeg flere på LAN. Foto: Kristiane M. Krystad
Styreleder i Polar Bear Computer Club Patrik H. Nyberg ønsker jeg flere på LAN. Foto: Kristiane M. Krystad

I påsken gikk Norges største LAN-party, The Gathering, av stabelen for 26. gang i Vikingskipet på Hamar. Titusenvis av datainteresserte strømmer til hvert år. I Hammerfest arrangere den lokale dataklubben Polar Bear Computer Club(PBCC) LAN for både unge og voksne.

Polar Bear Computer Club

Polar Bear Computer Club ble startet opp tidlig på 2000- tallet. Det startet i det små hjemme i stuene til medlemmene.

– Det var faren min og vennene hans som startet. Det gikk veldig bra, men folk ble etter hvert opptatt med barn og familie, forteller styreleder i PBCC Patrik Hægdahl Nyberg (21).

Nyberg var sammen med resten av styret en av initiativtakerne til å starte opp igjen i 2016. Styret består av Isac Bornø, Ken Frode Lorentzen, Chris Mareno, Ørjan Pedersen og Mauritz Nyberg.

Klubben er registrert i Brønnøysundregisteret og organiseres med årsmøte og vedtekter.

– Vi prøver å gjøre det ryddig og ordentlig, sier Patrik.

Fokuset til det nye styret er å få inn flere aktive medlemmer, og først og fremst få folk til å komme på LAN.

Lokalt nettverk

LAN er forkortelse for local area network eller lokale nettverk på norsk. LAN er et datanettverk som kobler sammen datamaskiner innenfor et begrenset område. LAN-party eller datatreff ble utbredt på 2000-tallet. Styret i PBCC har planlagt å arrangere to LAN i kvartalet fremover og håper å få i gang det første i løpet av mai måned. Klubben har to forskjellige datatreff, ett for 13 år og oppover, og ett med 18 års aldersgrense. På datatreff er det spilling eller gaming som står i fokus. Counter Strike (CS) er det mest populære spillet og har blitt spilt siden de første datatreffene ble arrangert.

– Vi følger vanlig oppsett slik som de gjør i de store konkurransene. Vi er opptatt av å holde et riktig format. Premien sist var et gavekort på 5000 kroner på Elkjøp. Elkjøp var med å sponse halvparten, forteller Patrik.

På grunn av labert oppmøte sist gang ble ikke premien utdelt, og Patrik kan friste med at gavekortet blir premie på neste LAN.

– Premien ligger i safen til neste gang, sier styrelederen.

Sponset av kommunen

Datatreffene varer en helg fra fredag til søndag og PBCC har fått bruke Grendehuset i Forsøl.

– Gjennom kommunen får vi bruke Grendehuset gratis. Det er en veldig bra løsning. Vi stiller med eget utstyr og får bruke kommunenes nett, forteller Patrik.

Det er gratis å være medlem av PBCC. Det eneste som koster noe er inngang på LAN. Det koster 200 kroner for gutter og 100 kroner for jenter. Klubben stiller med kafé hvor man får kjøpt mat, drikke og snacks.

– Vi har selvfølgelig VIPPS, men vi tar ikke Bitcoin, ler Patrik.

Gjennomsnittlig har deltakelsen på LAN vært på rundt 20 stykker, noe Patrik beskriver som lite.

– På det aller beste som var rundt 2010 var det 50 – 60 stykker på LAN. Da var det fullt lokale.

Gunnar Olsen er spillentusiast og har vært på LAN med PBCC. Det var en fantastisk god orden. "Jeg anbefaler voksne å dra. Jeg skal dra på flere," forteller Olsen. Her sammen med Patrik H. Nyberg. Foto: Kristiane M. Krystad
Gunnar Olsen er spillentusiast og har vært på LAN med PBCC. «Det var en fantastisk god orden. Jeg anbefaler voksne å dra. Jeg skal dra på flere,» forteller Olsen. Her sammen med Patrik H. Nyberg. Foto: Kristiane M. Krystad

Åpent for alle

Dataklubben og LAN er åpent for alle som er interessert. Rekrutteringen foregår mest gjennom jungeltelegrafen.

– Vi består av alle slags mulige folk. Barnefedre, unge, folk i 20 -årene, 13 – åringer og noen jenter. Men vi ønsker flere jenter. Vi vet at det er mange jenter som liker gaming. Kanskje det er høy terskel for noen å spille med andre. Jeg vet personlig at det er stor interesse for gaming i byen. Mange som liker å spille. Derfor er det synd med den negative trenden hvor få kommer på LAN.

Datatreff for de under 18 år er alkoholfritt, og Patrik kan friste med et veldig sosialt og morsomt arrangement.

– Vi prøver også få til gode premier til konkurransene, men det er en forutsetning at folk møter opp.

Hvis du er interessert i å vite mer kan du melde deg inn i Polar Bear Computer Club sin gruppe på Facebook.

Hammerfest – en by for alle

Patrik selv er oppvokst i Forsøl og jobber på Jernteppet som servitør og kokk. Han savner flere gode fritidstilbud i Hammerfest for de som ikke driver med idrett. Det beste med byen synes han er mangfoldet.

– Man kan drive med hva man vil her. Hammerfest er en by for alle.

Framsnakking på Facebook er veldig populært og det finnes en egen Hammerfest-Facebookgruppe for dette. Av Språkrådet blir Framsnakking beskrevet slik: «Å framsnakke er å snakke positivt om mennesker som ikke er til stede. Framsnakking – det motsatte av baksnakking.» På spørsmål om hvem Patrik ønsker å framsnakke er svaret resten av styret i PBCC.

– Jeg ønsker å framsnakke resten av styret som orker å bruke tid på dette.

 

Kilder

LAN/ LAN-party: Wikipedia

Framsnakking: Språkrådet