Petro Arctic 20 år i Nord

Faksimile fra oppstarten av Snøhvit Næringsforening i 1997. Foto: Arvid Jensen
Faksimile fra FD. Det første styret av Snøhvit Næringsforening i 1997. Fra venstre: Geir Johansen, Arvid Jensen, Birger Nilsen, Gudrun Rollefsen, Gunnar Sjøgren og Erling Fløtten. Foto/ Faksimile: Arvid Jensen

Petro Arctic inviterer i samarbeid med Hammerfest kommune til 20 års jubileumsfeiring på Scandic Hotel Hammerfest tirsdag 28. mars. Jubileet ble markert med lunsj og faglig seminar på dagen, og festmiddag på kvelden hos Eni Norge. På gjestelisten sto en rekke aktører fra næringslivet samt ordfører, varaordfører og statssekretær Ingvil Tybring-Gjedde.

Snøhvit Næringsforening

Petro Arctic er en serviceorganisasjon som består av medlemsbedrifter. Petro Arctics historie går tilbake til en dag i desember 1997 på Folkets hus i Hammerfest. Det var en rekke enkeltpersoner fra hele fylket som initiativ til og inviterte næringslivet til et åpent møte. En av initiativtakerne var hammerfestingen Arvid Jensen om også var tilstede på 20-årsjubileet. Han forteller om en fullsatt sal på Folkets hus den 9. desember 1997 da Snøhvit Næringsforening ble stiftet.

– Det skulle være konsentrert rundt Snøhvit og alle skulle kunne være med. Etter hvert inkluderte dette hele landsdelen Nord-Norge. Men det var altså et Hammerfest-initiativ med folk fra hele fylket, forteller Jensen.

Jensen var styreleder for næringsforeningen fra 1997 til 2005. I dag er han partner i Bedriftskompetanse AS. Han beskriver utviklingen siden oppstarten som veldig bra.

– Det har vært en fantastisk utvikling! Men det har vært mange år det ikke har skjedd noe. Det største gjennomslaget har vært med Snøhvit – vi jobbet bredt politisk på sentralt nivå og tett opp mot Statoil. Da Stortinget vedtok Snøhvit i mars 2002 fikk vi betalt. Siden da har det gått bratt opp. Andre store sak for oss var driftsorganiseringen til Goliat i Hammerfest. Her hadde vi stor konkurranse fra Vestlandet.

Som å løpe maraton

Det har også vært tunge perioder for næringsvirksomhet i nord. Arvid Jensen forteller om tunge perioder og sammenligner det med å delta i et maratonløp.

– Med årene og med Snøhvit og Goliat har det sett svært lys ut. Det er et fantastisk utgangspunkt her. Kompetansen og utdanningsnivået er svært høyt. Alle indikatorer er positive. Grunnlag for å være enda mer optimistiske nå enn da Snøhvit ble vedtatt. Nå venter for eksempel Alta/ Gotha.

Jensen mener utviklingen innen næringen i Hammerfest har skapt en grobunn for kultur og vekst, men skulle gjerne sett at byen hadde klart å bringe fiskeri og fiskeriutviklingen tilbake til gode gamle høyder.

– Det beste med Hammerfest er at byen har et konsentrert lite bymiljø i positiv utvikling. Det er gode tilbud innen skole, utdanning og helse. Vi er i en positiv spiral. Hammerfest har fin natur og kultur. Det er lett å leve her, avslutter Jensen.

Faksimile fra FD fra starten av eventyret om Snøhvit. Foto/ Faksimile: Arvid Jensen
Faksimile fra FD fra starten av eventyret om Snøhvit. Fra venstre Arvid Jensen, informasjonssjef i Statoil Sverre Kojedal og ordfører Alf E. Jakobsen. Foto/ Faksimile: Arvid Jensen

Foretrukket nettverk i nord

Snøhvit Næringsforening skiftet navn i 2006 til Petro Arctic. Petro Arctic ledes av et styre på 6 representanter med 3 vararepresentanter. Jubileumsdagen ble åpent av direktør Kjell Giæver. Giæver pekte på at Petro Arctic representerer mangfoldet i den nordnorske landsdelen. Han mente også at nettverket ikke kunne vært drevet fra en bedre plass enn Hammerfest.

– Vi er det foretrukne nettverket i nord! Sa en entusiastisk direktør. Han ønsket samtidig velkommen to nye medlemmer, russiske Rosneft og DEA.

Barentshavsrunden

I 2010 begynte Petro Arctic å måle hva medlemmene fikk til. Giæver kunne fortelle at medlemmene har levert for 26 milliarder kroner siden da. Statssekretær Ingvil Tybring – Gjedde fra Olje- og Energidepartementet trakk også fram hvor viktig landsdelen er for hele Norge.

– Vi trenger Nord-Norge mer enn noen gang, sa statssekretæren som fortalte at hun under et nylig besøk i Egypt anbefalte egyptiske myndigheter å reise til Hammerfest.

Norsk leverandørindustri er internasjonalt konkurransedyktig og har levert for 2 milliarder samt skapt 600 arbeidsplasser bare i Finnmark. Unge flytter til regionen og til Hammerfest, også de uten bakgrunn herfra.

– Lønnsom aktivitet til havs er lik lønnsom aktivitet til lands, sa statssekretæren og la til at mer enn halvparten av ressursene er igjen. Barentshavet har blitt en fullgod petroleumsprovins med lete-arealer tilgjengelig. Det er stor interesse for leting i Norge.

Barentshavet har 93 blokker tilgjengelig, og 24. konsesjonsrunde har blitt kalt «Barentshavsrunden». Tybring – Gjedde avsluttet med å påpeke at regionen har mange ben å stå på og at utfordringen er å stå på alle. Næringene i regionen må vokse side om side.

Barentshavets er helt oppe i verdensklasse når det gjelder konkurransedyktighet fastslo CEO i Rosneft Norge, Nordic Oil, Halfdan Millang. Sammen med Rystad Energi har Rosneft utarbeidet en rapport som sammenligner Barentshavet med andre områder på letevirksomhet, utvikling, drift, skatt og andre kostnader.

– I et verdenbilde kommer Barentshavet på topp. Det har det beste oljeregnskapet sett fra et oljeselskaps perspektiv. Er det noe sted du skal drive med oljevirksomhet er det i norske Barentshavet! Fortalte Millang.

"Ringvirkningskvartalet" fra venstre Arktisk Kultursenter, Smarthotel og ENI. Foto: Kristiane M. Krystad
«Ringvirkningskvartalet» fra venstre Arktisk Kultursenter, Smarthotel og ENI. Foto: Kristiane M. Krystad

Ringvirkningsbyen

Prosjektdirektør i Petro Arctic Nina Kivijervi Jonassen beskrev Hammerfest som ringvirkningsby nummer 1.

– Jeg kaller kvartalet rundt hovedkvarteret til ENI for ringvirkningskvartalet. Hammerfest er en by det er artig å bo og jobbe i.

Kommunikasjonsdirektør i ENI Norge Andreas Wulff snakket om de lokale ringvirkningene fra Goliat-prosjektet. ENI delte opp driftskontraktene i så små deler at lokalt næringsliv kunne delta i anbudsprosessene. Det ble også stilt krav til større leverandører sørfra om lokal tilstedeværelse. Wulff trakk også fram samarbeidet med kystfiskeflåten og fortalte at kystfiskere står i kø for å være med i beredskapen rundt Goliat. I Vest-Finnmark er det 30 båter som er en del av oljevernberedskapen. De er fordelt i Hasvik, Måsøy og Honningsvåg. På kultursiden er ENI med på den årlige Italiensk uke på Arktisk Kultursenter i Hammerfest, og de støtter Havfiskefestivalen og Varangerfestivalen med musikkstipendet Arctic Talent.

Statoil ved Ragnhild Rønning fortalte også om store ringvirkninger siden Snøhvitutbyggingens start på 2000-tallet. 1500 nye innbyggere og en leverandørklynge på 120 bedrifter er noe av effekten til olje- og gassaktiviteten.

Årsmøte og festmiddag

Den faglige delen av dagen ble avrundet med årsmøte og valg av nytt styre. Senere på kvelden ble det holdt festmiddag på hovedkontoret til ENI eller i ringvirkningskvartalet som det også ble kalt. Ønsker du å følge med på Petro Arctics aktivitet kan du følge dem i sosiale medier både på Facebook, Linkedin, Twitter, Youtube, Instagram, Google + og i deres egen nyhets-app.

Vi gratulerer med 20-årsjubileumet og ser frem til 20 nye år med positiv utvikling i Hammerfest og resten av regionen!